Türk kuru meyve sektörü, 2014 yılında gerçekleştirdiği 435 bin ton ve 1,5 milyar dolarlık ihracatını artırmak üzere yeni ürün çeşitliliğine yoğunlaştı.
Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu’nun desteği ile sürdürülen projeler kapsamında kayısı ve erik üretiminde 24 yeni ürün çeşidi ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kayısıda mevcut ürünlerin farklı özelliklere sahip alt türleri geliştirilirken, kurutmalık erik gibi alternatif ürünler yetiştirilerek ihracat artışı hedefleniyor.
Kuru meyve sektörünün 2014 yılındaki 435 bin ton ve 1,5 milyar dolar ihracatı içinde kuru kayısı ihracatı 79 bin ton ve 347 milyon dolar ile ikinci sırada yer alıyor. Sektörün 2015 yılı ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği kuru kayısı ihracatı ise 11 bin ton ve 62 milyon dolar. Ülkenin doğal yapısı, iklim şartlarının getirdiği avantajlar ve ürünler üzerindeki Ar-Ge çalışmaları ile söz konusu rakamları daha da yukarılara taşımak mümkün.
Bu doğrultuda; Ege, Gaziantep ve İstanbul Kuru Meyve İhracatçıları Birlikleri temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu, ürün çeşitliliği konusunda İnönü Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma koordinasyonunda yürütülen iki projeye maddi destek veriyor.
2004 yılından bu yana yürütülen ‘Erkenci ve Orta Mevsim Sofralık Kayısıların Melezleme Yoluyla Islahı” projesi kapsamında; don gibi elverişsiz hava şartlarına dayanıklı, boy, tat ve renk bakımından albenisi yüksek ve ticari değere sahip kurutmalık ve sofralık yeni kayısı türleri ıslah ve melezleme yollarıyla üretilecek. Yeni türlerin Malatya’nın yanı sıra, Türkiye’deki diğer elverişli bölgelerde de yetiştirilmesi amaçlanıyor.
2010 yılından bu yana yürütülen ‘Çiftçi Koşullarında Kurutmalık Erik ve Kayısı Örnek Bahçe Kurulumu” projesi kapsamında ise; ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen meyve kalitesi yüksek erkenci 7 kayısı tipi ve orta mevsim 9 kayısı türünün çiftçi koşullarında testleri yapılıyor. Ayrıca Malatya ve çevresi için alternatif bir ürün olmak üzere kurutmalık erik yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla 2 farklı alanda 8 erik çeşidi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Battalgazi Kampüsü, Hekimhan Sarıkız ve Kale Bent köylerinde tesis edilen örnek bahçelerden 2013 yılında elde edilen ilk kayısı ve eriklerin kurutma denemeleri de aynı yıl yapılarak başarılı sonuçlara ulaşıldı.