Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından domates yetiştiriciliği alanında il genelinde yürütülen, Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) çalışmaları tamamlandı.
Ülke genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen taze meyve sebzede ihracat ve iç tüketimde kalıntı sorununun yaşanmaması, çevre ve insan sağlığı ile doğal dengenin korunması amacıyla Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projeleri devam ediyor. Aydın’da EKÜY projesi incir, turunçgil ve açık alanda domates yetiştiriciliğinde uygulandığını belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan "Bu yıl açık alanda Domates EKÜY projesi; Efeler İlçemizde 9 Mahallede 41 üreticiye ait 1289 dekar alanda, İncirliova İlçemizde 5 mahallede 9 üreticiye ait 213 dekar alanda, Koçarlı İlçemizde 3 mahallede 3 üreticiye ait 640 dekar alanda, Köşk İlçemizde 1 mahallede 12 üreticiye ait 569 dekar alanda, Nazilli İlçemizde 7 mahallede 15 üreticiye ait 196 dekara alanda ve Yenipazar İlçemizde 2 mahallede 7 üreticiye ait 204 dekar alanda olmak üzere toplam 6 İlçede 27 mahallede 87 üreticiye ait 3111 dekar alanda proje uygulanmıştır" dedi.
AYDIN’IN DOMATESLERİ ANALİZLERİ BAŞARI İLE GEÇTİ
Bircan "Hasat öncesi ve hasat esnasında projeye dahil üreticilerin tarlalarından alınan domates numuneleri pestisit analizi için İzmir İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü’ne gönderdik. Tüm analiz sonuçları kalıntı yönünden temiz çıktı. Ürün analizlerinin temiz çıkması sonucu Müdürlüğümüz tarafından projeye dahil üreticilere "Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası" ve "Entegre Mücadele Üretici Sertifikası" düzenlendi. Projenin uygulama aşamasında; teknik elemanlarımızın fide döneminden başlayarak hasat sonuna kadar sahada üreticileri entegre mücadele yöntemleri konusundaki bilgilendirmelerinin sağlıklı ürün elde etmeye katkı sağladığını görüyoruz" şeklinde konuştu.