Aydın’da jeotermal enerji firmalarının çevreyi kirleterek doğal felakete neden olduğu gerekçesi ile çiftçiler ve çeşitli sivil toplum örgütleri protesto yürüyüşü başlattı. Bugünkü yaptıkları eylemin bir başlangıç olduğunu ve çevre felaketinin devam etmesi durumunda gerekirse çevreye zarar veren jeotermal firmalarının sahalarına müdahalede bulunacaklarını belirten çevreciler ve çiftçiler konuya duyarsız kalmakla suçladıkları yetkilileri de göreve davet ettiler.
Köşk İlçesi’nde bir jeotermal firmasının açtığı kuyudan çaya özel hat döşeyip Menderes Nehri’ni kirletmesi ve bu olaya da hiçbir yetkilinin dur dememesi üzerine çiftçiler, ziraat mühendisleri odası temsilcileri, Tema ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteği ile Aydın Germencik İlçesi’nde geniş katılımlı protesto yürüyüşü düzenlendi. Çiftçilerin de destek verdiği eyleme CHP’li ve MHP’li bazı milletvekili aday adayları da destek verirken, incir ve zeytin ağaçların kuruduğunu belirten köylüler de elerlinde bayrak ve dövizlerle yürüyüşe katıldılar.
Germencik Parkı’nda öğlen saatlerinde ellerindeki döviz ve pankartlar eşliğinde toplanan yüzlerce kişi, Aydın’da jeotermal firmalarının sadece daha çok para kazanma hırsı ile çevreyi kirletmemeleri ve Aydın’ın simgesi haline gelmiş incir ve zeytin ağaçlarının kurumaması için eylem yaptıklarını belirttiler. Jeotermale karşı olmadıklarını ancak çevrenin kirletilip doğal dengenin bozulmasına karşı olduklarını belirten vatandaşlar sloganlar eşliğinde Belediye Meydanına kadar yürüdüler.
Aydın’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akan bir yöre olmaktan çıkıp zehir akan bir yöre haline getirilmesine müsaade etmeyeceklerini belirten sivil toplum örgütü temsilcilerinden Haydar Pınarbaşı, “Aydınlılar olarak demokratik tepkimizin mücadele fişeğini buradan çakıyoruz. Jeotermal santrallerin yapılan denetimlerle uygun hale getirilmesini istiyoruz. Şu anda Aydın’da 1900 jeotermal sahası ruhsatı alınmış. Bu Aydın’da yürüyecek bir yolun dahi kalmaması anlamına gelmektedir. Bu insan sağlığı için yapılıyor olabiliri mi? Biz bunarla izin vermeyeceğimizi sağlığımıza çocuklarımızın geleceğini sahip çıkacağımıza bu alandan en yüksek sesle haykıracağız” dedi.
“AYDIN’DA ÖLÜMLER SON 3 YILDA YÜZDE 30 ARTTI”
Protesto yürüyüşüne katılanlardan Aydın Tabip Odası’nın Başkanı Metin Aydın’da yaşanan jeotermal tehlikeyi dikkat çekip isim vermeden Köşk ilçesinde hem çevreyi kirletip hem de çevrenin önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mege Enerji firmasının sahibini eleştirdi. Aydın’ın pırlanta gerdanlığının inciri ve zeytini olduğunu belirten Metin Aydın, “Biz ümitlerimizi, geleceğimizi ve torunlarımızı küresel sermayenin kar hırsı, yerel ve genel yöneticilerin bunlarla iş birliği yaparak bu katliamlara görmezlikten gelmeleri nedeni ile toprağa vermek istemiyoruz” dedi.
“AYDIN’DA KANSER VAKALARI ORTALAMANIN 2,5 KATI ARTTI”
Konuşmasında Türkiye ve Aydın’daki ölüm oranları hakkında da bilgiler veren Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “Türkiye’de ölümlere en çok sebep olan hastalıklar, dolaşım sistemi hastalıkları, kanserler ve solunum sistemi hastalıklarıdır. Bu üç hastalığa bağlı ölümlerin Aydın’da Türkiye ortalamasından daha faza görülmektedir. Son 3 yılda Türkiye’de ölümler yüzde 21 Aydın’da yüzde 30 artmıştır. 2013 yılında Türkiye’de yaşayan 206, Aydın’da ise 159 kişiden bir tanesi ölmüştür. Aydın’daki yaşam koşulları bu şekilde devam ederse giderek hepimiz, çocuklarımız, torunlarımız kanser olmaktan kurtulamayacağız” dedi.
Yöresel kıyafetleri ile protesto yürüyüşüne katılanlardan Atike Uysal isimli çiftçi kadın ise, açığa çıkarılıp uygunsuz şekilde doğaya salınan sıcak suyun incir ve zeytin ağaçlarını kurutup çevre felaketine neden olduğunu belirterek yöresel diliyle ‘ıscak su istemiyoruz’ dedi.