Aydınlı çobanlar baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte koyunların yünlerini kırkma işlemine başladı. Kınalı kuzular yapılan bahar makyajı ile güzel bir görünüme kavuşurken yünleri kesilen koyunlar yaza geçiş yaptı.
Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi’nde çobanlar havaların ısınması ile birlikte koyunlarını rahatlatmak için kırkım işine başladı. Eski usullerle yapılan koyunların yünlerini kırkma işlemi koyun ve keçilere daha güzel bir görünüm kazandırırken yapılan bahar makyajı koyunların gelişimini de olumlu yönde etkiliyor.
Karacaören Mahallesi’nin 45 yıllık emektar çobanlarından Abdullah Yapucu koyunların yünlerini kırkma işleminin ayrı bir yetenek istediğini ifade ederek, “Havaların ısınması ile birlikte koyunların daha rahat etmeleri için yünlerini kırpıyoruz. Kırkım işlemi ile hayvanın üzerindeki ağırlık kalkıyor, gelişim aşaması hızlanıyor ve buna paralel olarak da et ve süt verimleri artıyor. Hayvanların sağlığı açısından da kırpma işlemi çok önemlidir. Yılda bir veya iki kez yapılan bu işlem genellikle havalar ısınınca başlar. Çünkü hayvanların yünleri sıcak hava ile uzanır ve koyun kırkma işi daha kolay olur" dedi.
“KIRKMA İŞİ ARTIK MAKİNEYLE YAPILIYOR”
Teknoloji ile birlikte günümüzdeki çobanların kırkım işini eski usul yerine makinelerle yaptıklarını dikkat çeken Yapucu, "Eskiden çobanlar imece usulü koyunlarını beraber kırkardı ve 2-3 gün boyunca kırkım işlemi devam ederdi. Ama son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ve çobancılık yapan kişilerin azalması nedeniyle çoğu çoban kırkma işini makineyle yapıyor. Bu da çobanların vakit kazanmasına ve diğer işlerini yapmasını sağlıyor. Biz hala ‘kırklık’ dediğimiz koyun kırkma makası ile bu işi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“KOYUN YÜNÜ ESKİSİ GİBİ KULLANILMIYOR”
Koyun yününden yapılan çeşitli giyim ve ev eşyalarının günümüzde eskiye oranla çok azaldığını vurgulayan Yapucu, “Koyun yünü ile yapılan yorgan sıcak tutar ve yastık ve döşek insanı çok rahatlatır. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz bu kırptığımız koyunların yünlerinden elde ettikleri ipleri çeşitli kök boyaları ile renklendirerek kazaklar, çoraplar, eldivenler, halılar ve kilimler dokuyordu. Şimdi bu iş en aza indi. Artık sadece kısmen köylerde yapılıyor" diye konuştu.
HAYVANLARI RAHATLATIYOR
Söke’nin Argarlı Mahallesi’nde koyun besiciliği yapan Mustafa Özkan’da aşırı sıcaklardan dolayı bunalan koyunlarını rahatlatmak için bu yöntemi uyguladıklarını ve yaza hazırladıklarını ifade etti.