Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz, çocukların yaz döneminde daha çok oyun kazası yaşadığını belirterek önemsenmeyen bazı oyun kazalarının kalıcı sakatlıklara neden olabildiğini belirtti.
Çocuklarda yaralanma öyküsünün çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini özellikle büyüme filizleri kırıklarının çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Ege Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz, “Çocuklarda epifiz diye adlandırılan büyüme filizi kırıkları basite alınır ama çok önemli kırıklardır. Büyüme filiz kırıklarından sonraki zedelenmelerin ileri yaşlarda kısalık ve eğriliklere neden olabilir. Büyüme filizlerinin değerlendirilmesinin röntgen ile her zaman kolay olmadığından bu durumlarda özel değerlendirme teknikleri kullanılır” diyerek günlerinin önemli bir kısmı oyunla geçen çocukların yaralanma ve oyun kazalarının dikkatlice incelenmesi gerektiğini ifade etti.
Çocukların en sık yaşadığı oyun kazalarının başında, düşme, çarpma ve çarpışma gibi durumların yaşandığını bu gibi durumlarda aileler pimpiriklilik derecesine varmayacak kadar hassas olması gerektiğini kaydeden Liva Hastanesi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz, "Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir. Bunun sonucunda tedavi gecikip kalıcı sakatlıklar meydana gelebilir. Unutulmamalıdır ki basit düşme ve yaralanmalarda istirahat ile şikayetler kısa sürede geriler. Gerileme olmaması durumunda çocuk mutlaka hekime götürülmelidir. Çocuklarda bağlar kemiklerden daha güçlüdür. Bu nedenle yetişkinlerde bağ yırtığına neden olan yaralanmalar, çocuklarda kırığa neden olabilir. Bu sebeple el bileği, ayak bileği ve diz burkulmaları önemsenmelidir" dedi.
Op. Dr. Zafer Kaçmaz, çocuk kemiklerinin erişkinlere göre çok esnek olduğunu da belirterek “Kemiklerdeki farklılık nedeniyle çocuklara has kırıklar olur. Kemik zarının sağlam kaldığı kırıklarda yeşil ağaç ve torus kırığı denen kırıklar olur. Bunlar ayrışmamış kırıklardır. Bu tip kırıklarda çocukların çok az ağrı duyduğu için aile bunları önemsemeyebilir. Ağrı olmamasına rağmen çocuk elini ve bacağını kullanmayacağından uzun süreli hareket kısıtlılığında doktora başvurulmalıdır” diyerek yaz günlerinde daha sık yaşanan oyun kazarına karşı ailelerin hassas olmasını istedi.