Didim Belediyesi’nce uygulamaya konulan Yaya yönetmeliğiyle ilgili olarak yaşanan sıkıntıların anlatılması amacıyla Didim Esnaf Platformunun düzenlediği toplantıda esnafları sıkıntılarını dile getirdi.
Didim Belediyesince uygulamaya konulan Yaya yönetmeliğiyle ilgili olarak yaşanan sıkıntıların anlatılması amacıyla Didim Esnaf Platformu tarafından bir toplantı düzenlendi. Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıya Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Belediye Başkan yardımcısı Salih Bankoğlu, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç, Didim Esnaf Platformu temsilcisi Mehmet Yağcı, Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda esnaf katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Didim Esnaf Platformu temsilcisi Mehmet Yağcı “Birlikte ele ele çözeceğiz. Toplantının olumlu sonuçlanacağını inanıyorum. Bizim esnaf olarak taleplerimiz Altyapının tamamlanması, çarşı merkezinde alış verişi için bir merkez oluşturulması, Esnaf toplantısının Nisan ayında yapılması ve Kent Konseyinde bir esnafın atanmasını istiyoruz.” dedi.
Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ ise “Toplantımızın amacı belli; yaya yönetmeliği ve kaldırımlarla ilgili sıkıntılar; yaya yönetmeliğinin hayır demek için toplanmadık. Herkese eşit ve adil olarak uygulanması için toplandık. Ticaret Odası olarak bizler sizlerin fikirlerini almak için ve belediye başkanımıza iletmek için toplandık.” dedi.
“2500 ÜYEMİZİN DE HAKLARINI KORUMAKTA BİRİNCİ GÖREVİMİZ”
Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ise oda olarak birinci görevlerinin esnafın haklarını korunmak olduğunu belirterek “İlçemiz Didim’de bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Didim Belediye Meclisinde alınan kararla Yaya yönetmeliği uygulamaya koyuldu. Bu yönetmelik Belediye, Odalar ve Meslek örgütlerinin temsilcilerinin yaptığı toplantılar sonucunda ortaya çıkmıştır fakat yapılan toplantılarda alınan kararlarla uygulamaya konulan yönetmelik arasında farkındalıkların olduğunu öğrendik. Bu konuda tüm oda Başkan ve yöneticileri yönetmelik uygulamasında bir takım sıkıntıların yaşandığına hem fikir; Bizler İlçemizin güzel, modern ve yaşanılabilir olması yönünde atılacak her adımın arkasındayız fakat Esnafımızın da ayakta kalabilmesi, para kazanması, sıkıntı yaşamaması ve sorunlarının takipçisi olmamızda da bizlerin asli görevleri arasında yer almaktadır.
Bilindiği üzere turizm İlçesi olan ilçemizde geçmişten günümüze şehrin gelişmesi ve ilerlemesi noktasında bazı hatalar olmuştur. Burada kimseyi suçlamak amacımız değil ama biz Oda olarak bu yönetmeliğin yeniden ele alınması istiyoruz. Bu yönetmelik tabii ki de uygulansın ama ilçemizde bulvar, cadde ve binaların şekline uygun olarak bölge bölge tanımlamaların yapılarak yeniden bir çalışma yapılmasının olumlu olacağı kanaatindeyiz.
Bizler Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bugüne kadar şehrimizin gelişmesi ve ilerlemesi noktasında her konuda elimizi taşın altına koyduk ve koymaya da devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın ama Odamıza kayıtlı 2500 üyemizin de haklarını korumakta birinci görevimiz. Bu noktada Didim Esnaf Odası, Didim ticaret Odası ve Didim Esnaf Kefalet Kooperatifi olarak ortak alınmış bir tavsiye kararımız bulunmaktadır. Bu tavsiye kararı doğrultusunda yapılması gerekenler şunlardır “Tapu sınırlarında kalan çekme mesafeleri kat maliklerinin izni alınarak ilgili esnafın kullanması sağlanmalıdır. Fast Food ve benzeri işyerleri, lokanta ve pastane gibi değerlendirilmelidir. Zincir marketlerin çekme mesafeleri içinde kullandıkları depo alanları kaldırılmalıdır. Tek katlı işyerleri ayrıca değerlendirilmelidir. Saçak mesafelerinin esnaf tarafından kullanılmasına müsaade edilmelidir. Değerlendirmeler her bölge için ayrı ayrı yapılmalıdır.” Bu hususların dikkate alınacağı ümidiyle, katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Didim Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç ise konuşmasında Yaya yönetmeliğinin esnafın hayatına bir anda girdiğini belirterek “Bu yönetmelikte doğru yada yanlışlar olabilir; bizler yanlışları düzeltmek için buradayız. Didim’in her yönü düzenlenmeli ve bu konuda çalışmalar olmalı.”dedi.
Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım ise Yaya yönetmeliğiyle ilgili olarak ticaret odasının üyelerinin talepleri neticesince Oda meclisinden tavsiye kararı aldıklarını hatırlatarak “Sizler burada sorunlarınız anlatın; uygulayıcı olan Belediyemiz olacak; Belediye Başkanımız burada ve bunları değerlendirecektir.” dedi.
“ASLİ GÖREVİMİZİ PAYLAŞTIK”
Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise esnafın sorunlarını çare araması ve sıkıntılarını çözme noktasında bu şekilde bir araya gelmesinin önemli olduğunu belirterek “Şunu söylemek lazım bu sorunun (kaldırım işgali) çözümü için yönetmelik gerekli miydi; hayır? Bu belediyenin asli görevlerinden biri ama biz seçim döneminde ne dedik; Kenti birlikte yöneteceğiz. Esnafları ilgilendiren bu konuyla ilgili komisyon kurduk. İçerisinde odalardan yetkili arkadaşları davet ettik ve komisyon çalışma yaptı ve karar aldı. Biz ilçemizde ahbap-çavuş ilişkisini bitireceğiz dedik. Biz bu konuda uyarıları dinleriz. Biz bu yönetmeliği çıkardığımıza esnafta belediye yetkilileri de hakkını bilsin. Bu yönetmeliği herkes uysun diye çıkardık. Amaç buydu; bizden sonra da yönetimler gelecek ve onlarda bu yönetmeliğe göre hareket etsin istedik.” diye konuştu.
“YANLIŞ BİR NİYET YOK AMA YANLIŞ DÜŞÜNCE VAR”
Yaya yönetmeliğin meclisten oy birliğiyle çıktığını hatırlatan Başkan Atabay “Bizim bu noktada tarzımız başka belediyelerde örnek oldu. Ortada birkaç tane metin var diyorlar ama öyle bir şey yok. Neticede yangından mal mı kaçırıyoruz. Kentin kalkınması için bazı kararlar almak gerekiyordu. Bazı arkadaşlarımız var aramızda yurt içi ve yurt dışını geziyorlar; düzensizliğin düzen olduğu ilçe kalmadı. 1990’lı yıllardan bu yana ilçemizde esnaf erozyona uğradı. Bizlerin doğru bildiği yanlışlar var. Yanlış bir niyet yok ama yanlış düşünce var. Gıda-Sağlık ürünleri gibi birçok ürün sokakta; her şey dışarıda pazarlanıyor. İşte bu yönetmelikte bu düşünceden ortaya çıktı. Bunun için meclisten geçti. Bu kurulda esnaf yok dediler ama Esnaf odası yetkilileri sizlerin temsilcileriniz değil mi?” diye konuştu.
Başkan Atabay kendisinin de işletmeci olduğunu ve esnafın kaygılarını bildiğini belirterek “Sizlerin de katkılarıyla burada karar yada kararla alacağımıza inanıyorum.” dedi.
Ardından soru-cevap kısmına geçildi. Soru cevap kısmında Esnaflar çekme mesafeleri, kaldırım ve işgaliye ödenen yerlerle ilgili sıkıntılarını dile getirdi.
“RESMİN BÜYÜĞÜNE BAKMAK LAZIM”
Belediye Başkanı A. Deniz Atabay sıkıntıların yaşandığı çekme mesafeleri ile işgaliye olan yerlerde iyileştirmelerin yapılabileceğini belirterek Atatürk bulvarında kaldırım olmayan yerlerde gelecek yıl çalışma başlanacağını, çalışmanın Büyükşehir ile yapılacağını söyledi.
Başkan Atabay “Doğum sancılı olur; Halka şirin gözüküp popülist söylemlerle hareket etmiyoruz. Resmin büyüğüne bakmak lazım...Biz 2014 Mayıs ayında bilbordlarla bunu anlattık arada bir yıl geçti Biz siyaset için değil hizmet için buradayız. Birlikte hareket edip ilçemizi düzeltelim.” dedi.
Yapılan toplantı neticesinde esnafların yaşadıkları bazı sıkıntıların yeniden ele alınması için 20 Mayıs Çarşamba günü bir toplantı yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.