Didim’de 2015 turizm sezonu öncesinde Didim Kaymakamı İskender Yönden’in başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi.
Didim Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan toplantıya Kaymakam Yönden’in yanı sıra Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tuncay Akgün, İlçe Emniyet Müdürü Gürhan Aytekin, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Özgür Selçuk, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç, Şoförler Odası Başkanı Tarık Uygun, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkan yardımcısı Metin Destici, DİTAB Başkanı Sevinç Karataş, site yöneticileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılışını yapan Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim’de çok ciddi problemlerin olduğunu belirterek, kamuoyunda hırsızlık olaylarının çok yaşandığı ve güvenliğin sağlanamadığı yönünde endişelerin yaşandığını söyledi. Daha önce yaptıkları toplantıda emniyet ve jandarmanın faaliyetlerini sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilere aktardıklarını, bugünde site yöneticileri ve sakinleri ile vatandaşlara aktaracaklarını ifade eden Kaymakam Yönden, “Didim’de nüfus artışı olmasına rağmen jandarma bölgesindeki hırsızlık olaylarında yüzde 40, emniyet bölgesinde ise yüzde 17’lik düşüşün oldu. Bu istatistik Didim’de yaşayan vatandaşlarının katkılarıyla oldu”
Özellikle sitelerde yaşayanların kendilerine ait bazı düzenlemeler yaptıktan sonra çok daha rahat sonuçların alınabildiğini gördüklerini dile getiren Didim Kaymakamı İskender Yönden, ilçede milyonlarca liralar harcanarak birçok tesislerin yapıldığını ama içerisinde güvenlik görevlisi ve güvenlik kamerasının bulunmadığını belirtti.
“KOMŞULUK KAVRAMI”
Bunun önemli bir eksiklik olduğunu vurgulayan Kaymakam İskender Yönden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle bu sitelerdeki dairelere hırsızlık amaçlı giren kişiler 15-20 gün o ev içerisinde kendi eviymiş gibi yaşıyorlar. Bu konunun komşuluk ilişkisi çerçevesi içerisinde bize bildirilmesi lazım. Komşuluk kavramı yeniden hareket geçirilmeli; Site yöneticileri ile sakinleri özellikle bu konuya duyarlı olmaları gerekir.” dedi.
Kaymakam Yönden, Altınkum Plajı’nda çalışma yürüttüklerini ve 30 yeni Mobese kamerası yerleştirerek buradaki güvenliği en üst seviyeye çıkaracaklarını sözlerine ekledi.
“2. KONUTLARIN KİRALANMASI TURİZME DARBE VURUYOR”
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ise ikinci konutların kiralanması konusuyla ilgili bilgiler aktardı.
Konutların illegal yollarla kiralanmasının turizme büyük darbe vurduğunu belirten Başkan Atabay, bunun yanında güvenliği de tehlikeye düşürdüğünü ifade ederek, “Biz geçmiş yıllarda bu konuyla ilgili uzun mücadeleler verdik. Bu işlem mali boyutun dışında güvenlik anlamında da bir darbedir. Konaklama tesislerinde her gece 00.00 ile 01.00 arası konaklayan kişilerin kimlik bilgileri emniyete bildirilir. Ancak ikinci konutlarda kalan kişilerin takibi hiçbir şekilde yapılamıyor. Böylece hem asayiş, hem de güvenlik yönünden kayıt altına alınamıyor” dedi.
Didim İlçe Emniyet Müdürü Gürhan Aytekin de daha yaşanabilir bir Didim için çalıştıklarını vurgulayarak, asayiş için hırsızlık olaylarını önleme anlamında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Aytekin, güvenliğin tek başına sağlanamadığını ve ihbar müessesinin çok önemli olduğunu kaydetti. İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tuncay Akgün de olaylarda yaşanan azalmanın sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını kaydederek, “Geçen yıl jandarma bölgesinde faaliyete geçirdiğimiz mobese sistemi bölgemizdeki suç oranlarının azalmasında büyük fayda sağladı. Bu konuda vatandaşlarımız da kendi bünyelerinde güvenlik önlemlerini almalılar. Asayişi ciddi anlamda meşgul eden mal varlıklarına karşı işlenen suçları önlemek için destek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcıların fikirleri alınarak, 2015 turizm sezonu öncesi alınabilecek önlemler paylaşıldı. Asayiş ve güvenlik anlamında fikirlerini paylaşan site yöneticileri, kendilerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını belirttiler.