Nazilli Belediyesi 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinde Araştırmacı yazar Erdoğan Çınar, Aleviliğin gizli tarihini anlattı.
Aleviliğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurgulayan Araştırmacı yazar Erdoğan Çınar “Yaygın bir inanışın aksine bana göre Alevi sözcüğü Ali sözünden türetilmiş bir söz değildir. Çünkü Türkçe dilbilgisi kurallarına göre Ali sözcüğünden Ali’yi seven, Ali’nin yolundan giden anlamında bir kelime türetmek gerekirse, Alici veya Alili olması gerekiyor. Hiçbir zaman Alevi olmazdı. i eki Türkçe de sonuna geldiği kelimeye aidiyet kazandırır. İnsan-insani, tarih-tarihi, mimar-mimari gibi. Alevi sözcüğü alev kelimesinin sonuna -i eki gelmesi ile oluşturulmuş, aleve ait, ışığa ait, alevden gelen, ışıktan gelen anlamında bir kelimedir. Zaten 16. yüzyıla gelinceye kadar Alevilik içinde asıl zümreyi oluşturanlara verilen isim ışıklar veya ışık taifesi idi. Ancak ışık ve ışık taifesi sözcükleri küfre dönüştükten sonra ve bu insanlar üzerine sürek avları ve katliamlar düzenlendiği içindir ki bu insanlar isimlerini değiştirmek zorunda kalmışlar. Alevilik tüm tarihi boyunca defalarca isim değiştirmiştir. Alevilik kadar farklı isimlere bürünen bir başka topluluk, bir başka inanış daha yoktur yeryüzünde. Bu onlara karşı sürdürülen saldırıların ve katliamların doğal sonucudur” şeklinde konuştu.
Erdoğan Çınar’a programı sonrasında 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivaline katılımından dolayı Yerel Yazarlarımızdan Abdullah Kırkık Nazilli Belediyesi tarafından hazırlanan çiçek buketi ile uzun yaşam paketini Erdoğan Çınar’a sunarak teşekkür etti. Erdoğan Çınar programının sonunda kitaplarını sevenleri için imzaladı.