Türkiye’de yangına en hassas iller arasında yer alan Aydın’da, orman teşkilatı yangın sezonu hazırlıklarını tamamladı. 15 ayrı noktada yangın nöbetine başlayacak olan ormancılar, yarışma şeklinde düzenlenen tatbikatta yangına ilk suyu sıkabilmek için ter döktü.
Aydın Orman İşletme Müdürlüğü, 01 Mayıs -01 Kasım tarihlerini kapsayan yangın sezonu hazırlıklarını düzenlenen tatbikatla tamamladı. Aydın-Muğla karayolu kenarındaki boş arazide gerçekleşen tatbikatı, Orman İşletme Müdür Yardımcısı Koray Aşık yönetti. İşletme müdürlüğüne bağlı birimlerde görevli 15 arazöz ve 144 yangın söndürme işçisinin katıldığı tatbikat, birimler arasındaki bir yarış şeklinde gerçekleştirildi.
Hazırlık döneminde su pompası ve bakımı, iş sağlığı ve güvenliği, telsiz kullanımı ve yangında haberleşme konularında teorik ve uygulamalı eğitim olan orman işçileri, tatbikatta teoride öğrendikleri uygulama fırsatı buldu. Arazözde hazır halde bekleyen işçiler, işaretin verilmesiyle birlikte araçlarından inerek en hızlı şekilde hortumları eklemek için mücadele etti. Hortumları ekleyerek en kısa sürede yangına ilk suyu sıkan arazöz ekipleri ödüllendirildi.
Yangın sezonu hazırlıkları ve tatbikat hakkında bilgiler veren Aydın Orman İşletme Müdür Yardımcısı Koray Aşık, “Yangın sezonuna hazırlık kapsamında 15 arazöz ve görevli işçilerimiz hazırlıklarını tamamladılar. Bu gün gerçekleştireceğimiz tatbikatla hazırlıklarımızı son kez gözden geçireceğiz. Bu tatbikatın ardından arkadaşlarımız görev yerlerine gönderilecekler. Arazözlerimiz Aydın’ın farklı ilçelerindeki 15 ayrı noktada konuşlanacaklar. Görev yerlerinde olası yangınlara karşı beklemeye başlayacaklar. Yangın sezonu 1 Mayıs’tan 1 Kasım’a kadar devam ediyor. Ekiplerimiz bu tarihler arasında yangınlara hazır ve teyakkuz halinde görevlerinin başında olacaklar” dedi.
YAĞIŞ NEDENİYLE BÜYÜYEN OTLAR RİSK OLUŞTURUYOR
Bu yıl ortalamanın üzerine gerçekleşen yağış nedeniyle ormanlık alanlardaki otların normalden fazla büyüdüğüne işaret eden Aşık, “Yağmur sezonu gecikti. Yağışlar yoğun olunca otlarda bundan nasiplenip baya büyüdü. Bizim en çok korktuğumuz şeyde budur. Bunlar kurudukları zaman yangının başlangıcını teşkil edecekler. Bundan dolayı biz bu sezonun biraz sıkıntılı geçeceğini öngörüyoruz ama tüm Orman Genel Müdürlüğü olarak yangınlara hava ve karadaki tüm ekip ve ekipmanlarımızla hazırız. İdarecilerimiz ve personellerimiz tamamen hazır bir şekilde bekliyoruz” şeklinde konuştu.