Efeler Belediyesi tarihine sahip çıkmaya devam ediyor. Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, uygarlıkların beşiği olarak çok zengin bir tarih ve kültür mirasına sahip olan ilçede restorasyon çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti.
Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Başkan Yardımcıları O. Derya Tıkır, Cengiz Sune, Efeler Kent Konseyi Başkanı Dr. Tuncay Erdemir ve yönetim kurulu üyeleri ve belediye teknik ekibi ile Efeler ilçesindeki tarihi binalarda incelemelerde bulundu. Binaların belediye bünyesine alınarak restore edilip halkın kullanımına sunulması için ilçedeki bazı binaları inceleyen Özakcan ve beraberindekiler gün boyu tarihi yapıları gezdi. Başkan Özakcan, "İlçemizde yöre kültürümüzü yansıtan ve gelecek nesillere aktarabileceğimiz tarihi yapılarımız ile eserlerimiz mevcuttur. İlçemizdeki tarihi binaların restore edilmesi ve güzelleştirilmesi, ilçenin tarihi görünümüne ayrı bir önem katmaktadır. Tarihin her döneminde farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan yöremizin, uygarlıklara ait mimari çeşitlilikleri, bölgeleri, kültürleri ve tanıtımları daha iyi yapılmalıdır’ dedi.
"TARİHİ YAPILAR BİR TOPLUMUN GEÇMİŞİNİ ANLATAN EN ÖNEMLİ KALINTILARDIR"
Tarihi yapıların bir toplumun geçmişini anlatan en önemli kalıntılardır olduğunu ifade eden Başkan Özakcan, "Geçmiş yaşamları anlayabilmek için önemlidir. Tarihi yapılardan elde edilen verilerle günümüzden binlerce yıl önce yaşamış bir toplumun ne yediğinden, nasıl yaşadığına kadar birçok bilgiye ulaşmamızda bize yardımcı olur. Tarihi yapılar bulunduğu bölgede yaşamış toplumların özelliklerini taşıdığından kimlerin o bölgede hangi yıllarda nasıl yaşadığını, ne yediklerini, ne içtiklerini, ne giydiklerini, dini inançlarına kadar birçok bilgiyi bizlere vermektedir. Her toplumun kendine ait özellikleri olduğundan yapı biçiminden, günlük kullandıkları eşyalara kadar hangi toplumların nerelerde, nasıl yaşadığını bizlere anlattığı için çok önemlidir. Bu yapılar ülkelerin milli varlıklarıdır. Tüm hakları devlete aittir. Bunu unutmamak gerekir. Bizde Efeler Belediyesi olarak tarihi binalarımızı belediyemize kazandırıp, restore ederek halkımızın kullanımına sunmak arzusundayız. Başkan yardımcılarımız, Efeler Kent Konseyi başkanımız ve yönetimi ile tarihi binalarımızı yerlerinde inceleyerek fikir alış-verişinde bulunduk. Uygun görülen tarihi yapıları en kısa zamanda bünyemize katarak restorasyon çalışmalarını başlatacağız" diye konuştu.