Uluslararası Hemzemin Geçit Bilinçlendirme Günü’nde Söke de sürücülere lokum ikram edildi.
Uluslararası Demiryolları Birliği(UIC)öncülüğünde 2009 yılında ilan edilen Uluslararası Hemzemin Geçit Bilinçlendirme Günü Aydının Söke İlçesinde İzmir-Bodrum Karayolu üzerinde Huzurevi Hemzemin geçidinde yapılan etkinlikte kutlandı.
DDY İzmir 3.ncü Bölge Müdürlüğü Türkiye de ilk kez gerçekleştirdiği etkinlikte Söke’yi pilot ilçe seçildi. Söke’deki uygulamada Söke-Aydın seferini yapan trenin geçişinde kapanan Huzur Evi Hemzemin geçidinde bekleyen sürücülere lokum ikram edilirken, hemzemin geçitlerin doğru kullanımı ile ilgili broşür ve kitapçıklar dağıtılarak sürücüler ve araçlarda bulunan yolcular bilgilendirildi.
Yapılan uygulamada sürücüler, DDY görevlilerine teşekkür ederlerken uygulamaya katılan TCDD İzmir 3.Bölge Müdürü Murat Bakır, hemzemin geçit kazalarının büyük bölümünün, karayolu araç sürücülerinin kurallara uymaması, aceleci ve dikkatsiz davranmaları sonucu meydana geldiğine dikkat çekti. TCDD İzmir 3.Bölge Müdürü Murat Bakır” TCDD olarak temennimiz, tüm ulaşım modlarının, diğerlerinde izole olduğu, en üst düzey trafik emniyeti ve taşıma güvenliği standartlarında “sıfır risk, sıfır kaza” ilkesiyle taşıma hizmeti verebilmektir.
Ancak ülkemiz coğrafyası, ulaşım ağlarının ve yerleşim merkezlerinin hali hazır durumunu göz önüne aldığımızda ulaşım modlarının birbirlerinden tamamen bağımsız olması hedefine bugünden yarına kısa bir sürede ulaşılmasının mümkün olmadığı ortadadır. Teşekkülümüz, her yıl birçok insanımızın canına ve malına malolan, ciddi miktarda milli servetimizin yok olmasına neden olan bu duruma seyirci kalamazdı. TCDD yüksek sorumluluk duygusuyla, halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden bu durumun tersine çevrilmesi, hemzemin geçit kazalarının en aza indirilmesi amacıyla bir dizi çalışmaya imza atmıştır. 2003 yılından beri “hemzemin geçitlerde sıfır risk sıfır kaza” hedefiyle kapsamlı ve bütüncül bir eylem planıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan örnekler vermek istiyorum. Hemzemin geçitlerde yaptırdığımız iyileştirmeler sonucunda son 12 yılda kaza riski yüksek olan toplam 1.602 adet geçit kapatılmıştır, 4.810 olan hemzemin geçit sayısı, 3.208’ e düşürülmüştür. Özellikle yerleşim merkezleri içinde kalan ve kaza riski yüksek olan korumasız 603 hemzemin geçit korumalı ve güvenli hale getirilmiştir. Çalışmalarımız sonucunda, korumalı hemzemin geçit sayısı da 1.050’ ye yükseltilmiş ve daha emniyetli ve konforlu geçiş için hemzemin geçitlere kauçuk ve kompozit kaplama yapılmıştır. Hemzemin geçit çalışmalarına 11 yıllık dönemde 78 milyon lira harcanmıştır.” dedi.
Hemzemin geçit kazalarındaki dramatik tablonun ortadan kaldırılması yönündeki çalışmalarımızın teselli edici sonuçları kısa sürede görülmeye başlanıldığını sözlerine ekleyen Bakır; “Hemzemin geçitlerde 2000 yılında 361 kaza meydana gelmiş iken 2014 Eylül ayı itibariyle bu sayı yüzde 89’luk düşüşle 41 kazaya inmiştir. Bölge Müdürlüğümüzde ise 2003 tarihinde toplam 925 adet olan hemzemin geçit, bugün 545 âdete düşürülmüştür” dedi.