Türkiye’nin ilk uzun soluklu kadın derneği olan Türk Kadınlar Birliği (TKB)’nin kuruluşunun 91.yıl dönümünü kutluyor.
TKB Söke Şubesi’de kuruluş yıldönümünü bir etkinlikle kutladı. TKB’nin Atatürk Mahallesi Söke Bey Semt Evindeki Şube lokalinde kuruluş yıl dönümü ile ilgili sunumun izlenmesi ve şubenin faaliyetlerinin paylaşılmasının ardından 91. kuruluş yıl dönümü pastası kesildi.
TKB kuruluş yıl dönümü etkinliğine Belediye Meclis Üyesi ve Kültür Komisyonu Üyesi Yasemin Gürsoy, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Neriman Arslan, ADD Şube Başkanı Mürüvvet Örnek, Söke Kent Konseyi Başkanı Mahbube Özoğul, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Şennur Parıldar ve Söke TKB üyeleri katıldı.
Etkinlikte TKB Söke şube Başkanı Şeyda Azbazdar, Türk Kadınlar Birliği hakkında bilgiler verdi. Azbazdar; “Türkiye tarihinin ilk ve en uzun soluklu kadın dermeği TKB, gücünü geçmişteki kahraman kadınlardan alan bir dernektir. Derneğimiz Nezihe Muhiddin, Latife Bekir Çeyrekbaşı, Sabiha Zekeriay adlı kadın kahramanlarımız tarafından kadın haklarını savunmak için 1923 yılında kurulmuştur. Ancak o dönemlerde kadınların siyasi temsilciliği olmadığından kapatılmış olsa da Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın önerileriyle cemiyete çevrilerek 1924 yılında Türk Kadınlar Birliği adı altında kurulmuştur. Bu gün kurucularımızı minnetle ve rahmetle anıyoruz” dedi. TKB’nin kamu yararı statüsünde çalışan bir dernek olduğunu sözlerine ekleyen Azbazdar; “Bu gün yurt içi ve yurt dışında 73 şubemizle Atatürk İlke ve Devrimleri doğrultusunda cumhuriyetin kadın haklarından sağladığı kazanımları korumak ve ülkemizde yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlamak amacındayız” dedi.