Ağrı’nın Diyadin ilçesinde kuyu ağzı çalışması sırasında kapağı açılan sondaj kuyusundan 30 metre yüksekliğe termal su fışkırdı.
Diyadin Jeotermal Turizm Seracılık Anonim Şirketi’nce kaplıcalar bölgesinde 1999 yılında sondajı yapılan kuyu, yapılan çalışmayla yeniden kullanıma hazır hale getirildi. Bir iş makinesi yardımıyla tahliye borusunun ağzı açılınca 30 metre yüksekliğe kadar fışkıran su güzel görüntü oluşturdu. Şirket Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Bakır, Diyadin’deki saklı kalan jeotermal kaynakları gün yüzüne çıkarmak için kuyu yenileme çalışmaları ve saha araştırmaları yaptıklarını belirterek, bu kapsamda MT-4 kuyusunun onarım çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
Şirket Mühendislerinden Jeofizik Mühendisi Tekin Adıgüzel ise, MT-4 kuyusundan saniyede 150 litre sıcak termal su elde ettiklerini belirtti.
Şirket danışmanı Jeoloji Mühendisi Fatih Üçgün de, kontrollü bir şekilde çalışmanın tamamlandığını, kuyu derinliğinin 180 metre, suyun sıcaklığının ise yaklaşık 70 derece olduğunu ifade etti. Üçgün, “Bugüne kadar hep kapalı durumda bekletilen, kullanılmayan kaynaklar gün yüzüne çıkarıldı. Açıldığı günden beri kullanılmayan MT-4 kuyusu, Diyadin Jeotrmal Anonim Şirketi teknik ekiplerince başarılı bir şekilde üstü açılarak rehabilite edildi. Kuyu başı sistemleri yenilenerek kuyu aktif hale getirilerek hizmete konuldu. İlk açıldığında kuyu basıncını düşürmek adına yapılan kuyu tecrübesinde, kuyudan artezyen olarak çıkan sular yaklaşık 30 metreye kadar fışkırdı. Kuyu başı sistemi tamamlandıktan sonra kuyu vanaları kapatılarak kullanıma hazır hale getirildi” diye konuştu.