Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin 81. yıldönümü coşkuyla kutlandı.
Ayvalık’ta düzenlenen törenler, sabah saat 10.00’da Karayolları 29.Şube Şefliği bahçesinde toplanan ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla başladı.
Karayolları 29. Şube Şefliği bahçesinden Ayvalık Belediye Bandosu öncülüğünde; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Toker, Gaziler, Şehit Aileleri, Daire Amirleri, Ayvalık Belediye Meclis Üyeleri, öğrenciler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu tarafından 81 yıl önce Atatürk’ün ilçeye girip, ilçe merkezine yürüdüğü güzergahtan gerçekleştirdiği yürüyüşle sürdü.
Ayvalık Belediyesi’ni efsanevi olarak nitelendirilen Bando Takımı’nın çaldığı marşlarla gerçekleşen yürüyüşte, protokol halkı selamlarken, güzergah boyunca ellerinde bayraklarla vatandaşların korteji uzun uzun alkışlaması ise coşkuyu arttırdı.
Kalabalık yürüyüş korteji 13 Nisan Caddesi’nden Ayvalık Merkezindeki Cumhuriyet Meydanına ulaşarak, saat 11.00’de protokol sırasına göre Atatürk anıtına çelenklerini sundu.
Çelenk sunma töreninin ardından yapılan saygı duruşu akabinde İstiklal Marşının bir ağızdan okunmasının sonrasında günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.
Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Atatürk’ün ilçeyi ziyaret etmesinin ardından geçen 81 yıl geçmesine rağmen Ayvalıklıların bu özel günü her geçen yıl sanki ilk kez yaşanılıyormuşçasına büyük bir coşkuyla kutladığını kaydetti.
Gençer, Ayvalık’ın gurur günü olarak nitelediği 13 Nisan’da ilçeyi ziyaret eden Atatürk’e olan bağlılığına dikkat çekerek, Ayvalık halkının Atatürk’ün yolundan asla dönmeyeceğini vurguladı.
Konuşmalar öncesinde Kemalist düşünceye inanan vatandaşların ellerindeki karanfilleri Atatürk anıtına sunmaları ise törene adeta damgasını vurdu.
Konuşmaların ardından yapılan etkinliklerde öğrencilerin, günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okuması ve halk oyunları ekiplerinin gerçekleştirdiği gösterilerle tören sona erdi.
Törenlerin ardından Ayvalık Belediyesi tarafından hazırlanan lokmalar vatandaşlara ikram edildi.