Ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan’dan çok sayıda Yunan vatandaş, daha ucuz olduğu gerekçesiyle, başta giyim olmak üzere genel ihtiyaçlarını karşılamak üzere alışveriş için Ayvalık’a geliyor.
Kuzey Ege’nin turizm merkezlerinin başında gelen Ayvalık, Türkiye’nin Midilli üzerinden Avrupa’ya açılan kapılarından biri olma özelliğini taşıyor.
İlçe, her yıl yaklaşık 45 bin Yunanlı turisti ağırlarken, Avrupa ülkelerinden de on binlerce kişiyi konuk ediyor. Turizm geliri kadar özellikle genel ihtiyaçlar üzerine yapılan alışverişlerle de Yunanlılar, Ayvalık ekonomisini ayakta tutmada önemli rol oynuyor.
Özellikle esnaf, giyim ve gıda alışverişleriyle döviz bırakan Yunan müşterilerinden oldukça memnun görünürken, bazılarının ise daha fazla müşteri çekme adına Yunanca öğrendiği dikkat çekiyor.
Her perşembe günleri düzenlenen halk pazarı, Yunan vatandaşların en fazla ilgi gösterdiği alışveriş mekanlarının başında geliyor. Ayvalık’a ucuz ürün aldıkları için Midilli üzerinden gelen Yunan vatandaşlar, giyim, gıda ve inşaat malzemeleri alıyor.
Ülkelerindeki ekonomik krize rağmen alışveriş için Ayvalık’ı tercih eden Yunanistan vatandaşları, fiyatların ülkelerine oranla çok daha düşük olduğunu söylüyor.
Midilli Adası’ndan gelerek Ayvalık’ta alışveriş yapan Yunanlı turistler, Ayvalık’ın çok güzel olduğunu ve çarşıyı da çok ucuz bulduğunu ifade ediyor.
Ülkelerinde ekonomik kriz nedeniyle yaşanan olaylardan uzaklaşmak için Türkiye’ye, Ayvalık’a gelerek alışveriş yapıp döndüğünü belirten Midilli’den günü birlik Ayvalık Pazarına gelen turistler, pazarda ürünlerin hem ucuz hem de kaliteli olduğunu belirtiyor.
Ayvalıklı esnaflar ise komşu ülke vatandaşlarının her perşembe ilçeye geldiğini dile getirerek, ’Midillili turistlerin genellikle sebze, iç çamaşırı, deri ağırlıklı alışveriş yaptıklarını ve kendileri için günübirlikçi turistlerin Türk ekonomisine ciddi katkı verdiğini savunuyor.
Yunanistan’a göre yarı yarıya daha ucuz olmasının Ayvalık’ı cazip kıldığını vurgulayan pazarcı esnafı ise Yunanlıların, ucuz buldukları hemen hemen her şeyi aldıklarını belirtiyorlar.
Yunanlı turistlerin Türklerden daha fazla pazarlıkçı olduğunu kaydeden pazarcı esnafı, çoğu zaman 5 euro’luk bir malı 2 euro’ya satın almaya çalıştıklarının da altını çiziyorlar.