Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde hijyen olmayan ve son derece sağlıksız koşullarda satışı yapılan ekmekler, vatandaşlar başta olmak üzere bakkallar ve fırıncıların tepkisini çekiyor.
Ayvalık’ta özellikle yaz aylarında kurulan Pazar yerleri, ilçe merkezindeki birçok kahvehanelerde akşam saatlerinde satışı yapılan köy ekmeklerinin sağlıksız koşullarda satılmasının, insan sağlığını hiçe saymakla eş değerde olduğunu savunan vatandaşlar, belediye yetkililerinin yanı sıra bu koşulları denetlemesi gereken kurumların bu rezaleti görmemesini hayretler içinde karşıladıklarını belirtiyor.
Adeta korsan fırın cenneti haline gelen Balıkesir genelindeki ekmek üretimi yapan ruhsatsız fırınlar ve ilçenin kırsal mahallelerinde köylülerin kerpiç fırınlarda gayri hijyen ve kanserojen maddeler içeren koşullarda ürettikleri ekmekleri Ayvalık’taki pazaryerlerinde uluorta ve son derece ilkel koşullarda sattığını savunan vatandaşlar, belediyenin yanı sıra bu tür gıdaların denetimini sağlamakla mükellef kurumların kayıtsızlığı nedeniyle iyice yaygınlaşmasından yakınıyorlar.
Halk arasında; ‘Köy Ekmeği’ olarak da isimlendirilen söz konusu ekmeklerin, ilçede kenar mahalleler ve semt pazarlarında dışında, kentin birçok merkezi caddesinde de açıktan satıldığına işaret eden vatandaşlar, Korsan fırınlarda üretilen pide ve somun ekmekler ise mahalle aralarında pikaplar ya da özel otomobillerin bagajlarında satışa sunulduğunu kaydediyorlar.
Ayvalık’ta vergilerini düzenli ödeyen Fırıncılar başta olmak üzere her gün sayısının artış gösterdiği büyük marketler nedeniyle, dükkânlarında sadece ekmek ve yoğurt satışı yaparak ayakta durmaya çalışan mahalle bakkalları ise bu durumu yetkililere defalarca şifahen ve yazılı olarak bildirmelerine rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını savunuyorlar.
Konuyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kebapçı, Havran merkez ve Havran’ın Kobalak köyü başta olmak üzere; Edremit ve Edremit merkezdeki bazı fırınlarda üretilen bu ekmeklerin kayıt dışı olarak vergisiz bir haksız kazanç elde ettiklerini savundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı, ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ kapsamında sağlıklı ve hijyen koşullarda üretilen ekmeklerin, aynı koşullarda ve kapalı olarak satılmasını emrettiğini hatırlatan Kebapçı, “Bu tebliğ, kesinlikle seyyar ekmek satışını yasaklamaktadır” dedi.
Ayvalık dışındaki korsan fırınların ve sokakta satılan ekmeklerin gerçek anlamda faaliyet gösteren fırıncı esnafı ve mahalle bakkallarını olumsuz yönde etkilediğine işaret eden İbrahim Kebapçı, kayıt dışı olduğu için ülke ekonomisine de darbe indiren korsanlarla verdikleri savaştan netice alamadıklarını belirterek, "Ruhsatını alan, vergisini ödeyen, yanında sigortalı işçi çalıştıran fırıncı esnafı, hiçbir mali yükümlülüğü bulunmayan korsan fırınlara karşı haksız bir rekabete giriyor. Üstelik bu fırınların ürettiği ekmeklerin ise halk sağlığını tehdit ettiği biliniyor" ifadelerini kullandı.
Ayvalık’taki fırıncılarla, bakkaliye esnafının ilçede kurulan semt pazarlarında hafta bir köylerindeki kerpiç fırınlarda ürettikleri 25-30 adet ekmeği satarak evini geçindirmeye çalışmasının kendileri için önemli olmadığını vurgulayan Kebapçı, asıl sorunun bu işten kayıt dışı kazanç sağlayan ve her ay çok büyük rantlar sağlayanlar olduğunun da altını çizdi.
UCUZ AMA GRAMAJI DÜŞÜK, ÜSTELİK KANSEROJEN
Ayvalık’ta; herkesin gözü önünde cadde ve sokaklarda ekmek satışının yapıldığını ve yaptıkları tüm girişimlerine rağmen bir sonuç alamadıklarını belirten Kebapçı, "Adamlar kendilerinden o kadar emin ki, zabıtanın cirit attığı semt pazarlarında, caddelerde, sokaklarla açıkta ekmek satışını rahatlıkla yapıyor. Kimse dur demiyor. Korsan fırınlarla ilgili Ayvalık Belediyesi’ne ve Zabıta Amirliğine defalarca suç duyurusunda bulunduk. Ancak kimsenin kılı kıpırdamadı. Bu ekmeklerin nasıl üretildiği belli değil. Fiyatı biraz ucuz ama gramajı düşük, nasıl unla yapıldığı, hangi maya kullanıldığı belli değil. Dikkat etmek ve ilçedeki yetkililerin de bu konuda üzerine düşen denetim görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor" diye konuştu.
“AYVALIKTA YETKİLİLER NE İŞ YAPIYOR?”
Öte yandan, Ayvalıkta mahalle arasında bakkaliye işleten esnafta korsan emek satışına sert tepki gösterdi.
İsminin açıklanmasını istemeyen ilçenin tanınmış ve en eski bir bakkaliye esnafı ise; mahalle bakkallarının her geçen gün sayıları artan ve şehir dışına çıkarılması gerekirken, şok ve mini gibi isimlerle mahalle aralarına kadar girmiş durumda olan dev zincir marketler nedeniyle her geçen gün bakkal amcaların tükendiğini vurgulayarak, “İnanın dükkânlarımızda artık sadece ekmek, yoğurt ve yumurta gibi birkaç kalem satış yaparak günümüzü geçirir olduk. Mahalle halkı tüm alışverişlerini büyük marketlerden yaparken, bizden ise sadece ekmek yada yoğurt satın alıyor. Çoğu büyük marketlerden kredi kartıyla yada nakit ödeme ile bu alışverişlerini yaparken bizden ekmeğini ve yoğurdunu bile veresiye almayı tercih ediyor. Mesela ben günde sattığım 175 ile 200 ekmek adet ekmek satışı ile dükkânımı çekip, çevirmeye çalışıyordum. Ama korsan ekmek satışı yüzünden artık günde 100 ekmek bile satamaz hale geldim. Bana ve benim gibi küçük esnaflara yazık değil mi? Vergi vermeye çalışıyor ve bir yandan da ailemi geçindirmeye çalışıyorum. Dükkanım kira, elektrik su var. Ama o ekmekleri üretenler ne vergi veriyor, ne SGK primi ödüyor ama çuvalla para kazanıyor. Ayvalık Belediyesi başta olmak üzere bu ekmekleri üretenleri ve açıkta satanları denetlemesi gereken kurumlar ne iş yapıyor?”diye sorması ise dikkatlerden kaçmadı.