Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 29 Mayıs 1919 Anadolu’da Milli Mücadele’nin başlamasının meşalesi olan ilk kurşunun düzenli bir ordu tarafından atılmasının 96. yıldönümü ilçe merkezinde düzenlenen törenle kutlandı.
Ayvalık’ta; 29 Mayıs 1919’da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından düşmana askeri nitelikte atılan ilk kurşunla başlayan Anadolu’daki Milli Mücadelenin meşalesinin yakılmasının 96. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle kutlandı.
Ayvalık Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi’ne ait çelenklerin Atatürk Anıtına sunulduğu tören, bir dakikalık saygı duruşunun ardından Ayvalık Belediyesi bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle devam etti.
Öğrenciler şiir okuduğu törende; Sahil Güvenlik Üsteğmen Mehmet Çalışır, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.
Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bundan 96 yıl önce 29 Mayıs 1919’da İstiklal Savaşının ilk askeri kurşununun Ayvalık’ta atıldığını hatırlattı.
172. Alay’ın komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nun kendi askerleri ve Küçükköy, Altınova, Kozak, Gömeç ile bunlara bağlı köylerdeki milis kuvvetleriyle beraber işgal için gelen Yunanlılara ilk mukavemeti gösterdiğini ifade eden Gençer, Yarbay Ali Çetinkaya’nın öncülünde Anadolu’da işgal güçlerine karşı ilk askeri kurşunun atıldığı dönemle ilgili açıklamalarda bulundu.
Törene; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, Garnizon Komutanı Personel Albay Aydın Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, daire amirleri, siyasi partilerle ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törenin ardından; Ayvalık Belediyesi’nin efsanevi olarak nitelendirilen Belediye Bandosu’nun sevilen Şefi Ergün Tekincan’a 80 yaşına girmesi nedeniyle bir plaket veren Başkan Gençer, Tekincan’dan yaşadığı sürece Bando Şefliğini bırakmamasını isteyerek, ona bir plaket verdi.
Daha sonra Ergün Tekincan için hazırlanan doğum günü pastası alkışlarla kesildi.