Karesi Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen "Öğrencilerimizin Gözünden 1915 Olayları" konulu sempozyum Karesi AVM Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Öğrencilerimizin Gözünden 1915 Olayları konulu sempozyumun açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz yaptı. Cengiz düzenlenen bu sempozyumun önemine değinerek "Belki de Balıkesir eğitim tarihinde böyle bir organizasyon tertip edilmedi. İlimizin en seçkin okulları başta Sosyal Bilimler Lisesi Müdürümüz olmak üzere Fen lisemiz, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi, Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi, Rahmi Kula Anadolu Lisesi ve Bilim Sanat Merkezi’nin katılımlarıyla böyle bir organizasyon tertip edildi. Gençlerimizin tarihi bilmesi ve öğrenmesini istemiyorlar. Onlar daha çok sanal ortamlarda gezinsinler gününü gün etsinler ama dünyayı ilgilendiren, dünya siyasetini ilgilendiren tarihsel olaylara projektörlük yapacak konularla ilgilenecek çok fazla bir gençlik istenmiyor. Bu tarihi ve sosyal olaya bu gün bir projektör tutacağız. Çok değerli akademisyen hocalarımız ve uzaman öğretmenlerimiz ve araştırma yapan öğrencilerle bu gün 1915 Ermeni olaylarında neler olmuş neler kalmış buna hep birlikte müşahede edeceğiz"dedi.
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Ermeni diasporasının ortaya attıkları iddialarla aslında Türkiye’ye şans verdiklerini ifade ederek "Şanlı 16 tane Türk tarihi ve Türk devleti var. 600 yüz yıllık bir Osmanlı geçmişimiz var. Eğer geçmişten bir tane daha soykırım gösterirlerse bu millete biz hiç bir şey bilmiyoruz. Her milletin soykırımı var. Bizi eleştirdikleri sürece biz kendimizi daha iyi anlatırız. Eleştirilmek kötü bir şey değildir. Eğer tarihimizi iyi bilirsek konulara hakim olursak Ermenilere biz anlatırız. Bizim hamlelerimiz olması lazım. 2023 gibi 2053 gibi, 2071 gibi bizim gerçekten ülkeyi iyi anlatma ve Türk’ün geçmiş tarihini canlandırma politikalarımızın olması lazım.Eğer onlar bizi kötülüyorlarsa bizim kendimizi anlatacağımız binlerce artımıza fırsat veriyorlar. Her platformda eğer böyle bir suçlama olmasaydı biz bunları anlatamazdık tarihimizi tekrar gündeme getiremezdik" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından sempozyum BAÜ Fen Edebiyet Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı, Yardımcı Doçent Doktor Serdar Genç yönetimiyle devam etti. Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi öğrencisi Tolga Gitmez, ASALA hakkında bilgiler vererek, Türkiye’nin ASALA karşısındaki siyasi duruşu ve ASALA’nın nasıl sona erdirildiği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.