Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, şehre çok önemli bir yatırım ve hizmetin daha altına imzasını attı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında Balıkesir’in hakim noktası olan Çamlık’ta uygulanacak rekreasyon alanına yapılması planlanan ve projelendirilen Bilim Merkezi için ön protokol imzalandı. Bilim Merkezi protokolünü Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu imzaladılar. İmzalanan protokole Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ile TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve diğer davetliler tanıklık ettiler.
İLK PROTOKOL SİSMİK ARAŞTIRMA
TÜBİTAK ile imzalanan ilk proje hakkında sunumda bulunan TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Ekrem Zor, Balıkesir ili Zemin Sınıflama ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesiyle ilgili yapacakları çalışmanın detaylarını anlattı. 3-4 yıl sürmesi planlanan projedeki asıl amaç deprem güvenliği yerleşim ve deprem zararlarının azaltılması. Yer bilimsel anlamda bu amaca hizmet etmek için çalışacaklarını kaydeden Zor, “Bu amaca ulaşmak için yapılması gereken işler var bunları hedefler olarak tanımladık. Aktif faylar ve jeoloji haritalarının oluşturulması, zemin sınıfları ve hakim frekans haritalarının oluşturulması, ana kaya derinlik haritası, en önemli bileşen sismik tehlike haritaları ki bu bir deprem sırasında bulunduğumuz yerde hissedeceğimiz ivmenin ne olacağını belirleyecek. Bunlar çok gerçekçi tahminler olacak. Bunları gelecek nesillere aktarmak için de coğrafi bilgi sistemi hazırlayacağız bir veri bankası oluşturacağız ve bunu Balıkesir Büyükşehir Belediyesine vereceğiz. Onun güncellenmesi için de gereken eğitimi vereceğiz” dedi.
BALIKESİR’İN SİSMİK HARİTASI ÇIKARILACAK
Doç. Dr. Ekrem Zor, sismik tehlike, devrep ivme dağılım haritası, projenin iş paketleri konularında bilgiler verdi. Sunumun ardından söz alan AFAD İl Müdürü Bekir Bahar, Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortak bir çalışma yapıldığını bu kapsamda Havran - Balıkesir fayı ile ilgili ciddi çalışmaların yapıldığını, yakında bu çalışmayla ilgili açıklama yapılacağını hatırlatarak AFAD olarak Balıkesir genelinde ellerindeki verileri, bilgi bankasını TÜBİTAK ile paylaşabileceklerini kaydetti. TÜBİTAK yetkilileri de bu verilerden yararlanabileceklerini, kendilerinin de bilgi bankasındaki çalışmalarını aynı şekilde paylaşabileceklerini belirtti. Ekrem Zor, “Balıkesir’de şubat ve mart aylarında yaşanan deprem fırtınası da çalışma kapsamında dikkate alınacak. Yenice, Gönen, Edincik gibi Balıkesir’i etkileyecek tüm faylar çalışılacak. Balıkesir’in sismik haritasını yapacağız. Çalışmamızı iş paketlerine böldük” dedi.
TÜRKİYE’NİN 6. BİLİM MERKEZİ BALIKESİR’DE YAPILACAK
Bir diğer sunumda ise TÜBİTAK’ın Bilim Merkezleri ile ilgili çalışmaları anlatıldı. TÜBİTAK MAM Bilim Toplum Daire Başkanı Prof. Dr. Ahmet Doğru, Bursa, Kocaeli, Konya, Kayseri, Elazığ’dan sonra Türkiye’deki 6. projelerinin Balıkesir olacağını, bundan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Ahmet Doğru, Bilim Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiler verirken Balıkesir Bilim Merkezi iç tefrişatı ve sergiler için tahmini 20 milyon TL tahmini bütçe hesapladıklarını bildirdi.
Sunumlarından ardından yapılan değerlendirmelerde söz alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Bugün Balıkesir TÜBİTAK’ın ilim adamları ve bilimadamlarıyla buluştu. İki önemli protokol imzalıyoruz. Çamlık Tepesi projemizde rekreasyon alanı, cami, kütüphane onun yanında da TÜBİTAK Bilim Merkezi’ni oluşturmak. Eğitime ve öğrencilerimize vereceğimiz katkıyı düşünürek buna teşebbüs ettik. Bununla ilgili TÜBİTAK 20 milyon lira bütçe düşünüyor. Biz de buranın imarı ve inşasıyla ilgili TÜBİTAK’ın onayını aldıktan sonra yapacağız ve bu protokolü imzalayacağız. Balıkesirimize hayırlı uğurlu olsun. Yine TÜBİTAK ile yapacağımız diğer protokolde, Balıkesir 1. derecede deprem bölgesi. Bizim için bu Marmara Araştırma Merkezi tarafından yapılacak araştırma 3-4 yıl sürecek çok detaylı bir araştırma. TÜBİTAK bu çalışma sonunda deprem detayları riskini çıkaracak ki biz Balıkesir’i, imarıyla, sanayisiyle, yerleşim alanlarıyla ilgili doğru planlayalım. TÜBİTAK’ın yapacağı bu araştırma mutlaka çok detaylı olacak, elimizde bizim Balıkesir’in planlaması ve geliştirilmesiylie ilgili önemli verilekqr olacak” dedi.
MAM BAŞKANI TUNABOYLU: “BALIKESİR TÜRKİYE’NİN GELECEK İSTANBUL’U”
TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu da protokol imza töreninde yaptığı değerlendirmede, Balıkesir’i gelecekteki İstanbul olarak gözlemlediklerini belirtti. Doç. Dr. Tunaboylu, “Balıkesir geçmişinde filozoflar ve bilime dayalı çalışmalar olan bir yer. Belki Türkiye’nin gelecek İstanbul’u olacak. Çok önemli geçiş hatlarına bağlantısı söz konusu, Kocaeli geçiş köprüsü tamamlandıktan sonra bu trafik hızlanacak. Türkiye’nin önemli sanayi yatırımlarının bu tarafta yoğunlaşacağı gözlemleniyor. Çok güzel çevresi olan yeşil enerji planına uygun çok geniş bir coğrafyası var. Biz de MAM olarak Türkiye’nin milli ve stratejik projelerine öncülük ediyoruz. Milli otomobil projemizde hızla çalışıyoruz. Balıkesir’de rüzgar tribünleri görüyoruz, çoğu yurt dışından geliyor. Biz Milli Rüzgar Tribünü projemizi bitirmek üzereyiz, birinci etabı tamamladık ikinci etaba başlıyoruz. İstanbul’da bir mekana dikeceğiz. Milli lokomotifimizi tamamladık, güneş santrali milli projemizi başlattık. Aynı zamanda milli aşı ve milli ilaç projelerimizde hızla ilerliyoruz. Bunun dışında deprem araştırmalarında çok ciddi ekibimiz var. Yetkin ekibimiz yurt dışına da açılmaya başladı. Bize ihtiyacı olan bir çok ülkeyle de projeler yapıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız protokol ülkemize ve ilimize hayırlı olsun” diye konuştu.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu da her iki projenin ciddi önem taşıdığını ifade etti. Başkan Uğur’u tebrik eden Arcaklıoğlu, “Bilim merkezi öğrencilerimiz açısından çok faydalı olacak bir proje, kar amacı gütmeyecek, ancak sürdürülmesi çok önemli, uzun vadede memleketimiz için çok büyük katkı sağlayacak bir merkez. Belediyemize ve yerel yönetimlere çok büyük görevler düşüyor” diyerek hayırlı olmasını diledi.
Vali Mustafa Yaman da sözlerinin başında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur’u kutladı. Vali Yaman, “Projelerin başlatılması protokolü, ikisi de çok önemli. Dünya bilgi çağı, tüm yarışlar ve saaşlar bilgi üzerine yapılıyor. Türkiye’nin 2023 hedefine uygun güzel önemli projeler. Büyükşehir Belediyemizi ve TÜBİTAK yetkililerini kutluyorum. Balıkesir olarak Türtkiye’nin cazibe merkezi halindeyiz. Her iki protokol de ilimiz, Marmara Bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Konuşmaların ardından, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu arasında ’Balıkesir İli Zemin Sınıflama ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’ protokolü ile ’Bilim Merkezi Projesi’ ön protokolü imzalandı.
Büyükşehir Belediyesi Karesi Toplantı Salonunda gerçekleşen protokol imza törenine Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, TÜBİTAK yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, İlçe Belediye Başkanları ve çeşitli STK’ların temsilcileri ilme basın mensupları katıldı.