Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Midilli Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Mimarlık Bölümü Profesör ve Eğitimcileri; ‘Mimaride Kültürel Miras’ konulu panelde buluştu.
Mimarlar Odası’nın ev sahipliğinde; Türk-Yunan dostluğunu pekişmesine yönelik çalışmalarıyla tanınan Midilli’deki Sniparski Derneği ile Ayvalık Belediyesi’nin de katkılarıyla gerçekleşen panelde, Ayvalık’taki harabe haldeki kiliselerle, Midilli’de bulunan Osmanlı’dan kalan camiiler ve medreselerin onarılarak yeniden hayata döndürülmesi gibi konular masaya yatırıldı.
Ege’nin her iki yakasındaki Grek ve Osmanlı izlerini taşıyan tarihi binaların onarımlarının yapılabilmesi için her iki ülkenin bakanlıklarıyla, oluşturulacak farkındalıklarla bu kültürel mirasların korunması ve yüzyıllar boyunca ayakta kalıp, gelecek nesillere aktarılmasının yollarının arandığı panelin ardından, katılımcılar yorgunluklarını Ayvalık Mutfağı’nın en güzel örneklerinden oluşan akşam yemeğinde atmaya çalıştı.
Ayvalık Mimarlar Odası Başkanı Gündüz İşgüder ve yönetici arkadaşlarının öncülüğünde; 3 gün süren panelin ardından her iki ülkenin eğitimcileri ilçede ‘Tenekeciler Sokağı’ olarak adlandırılan ünlü sokakta, tanınmış restoran işletmecilerinden Tik Mustafa’nın konuk severliğinde, Ayvalık’a has ot çeşitleri, deniz mahsulleri ve zeytinyağlı yemeklerinin en güzel tadlarıyla eğlenceli bir gece geçirmeyi de ihmal etmedi.
Profesör ve eğitimciler, suyun iki yanının tek yürek halinde atması ve birlikte kültürel mirasların korunmasının da önemine ait mesajlar verdi.