Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), maliye çalışanlarının yaşadığı olumsuzlukları dile getirdi.
BES Ayvalık Temsilciliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtı önünde bir basın açıklaması yapıldı. KESK’e bağlı sendikaların Ayvalık temsilciliklerinin yanı sıra bazı siyasi parti temsilcileri de maliyecilere destek verdi.
BES Ayvalık Temsilcisi Sinan Karademir tarafından yapılan açıklamada, "Maliye emekçileri olarak ülke genelinde alanlardayız. Her türlü ayrımcılığa, ücret adaletsizliğine, istihdam belirsizliğine, itibarsızlaştırmalara, rotasyon dayatmalarına, bir bütün tasfiye politikalarına karşı alanlardayız. Son on yıllık süreçte gelir-gider, uzman olan olmayan, eski-yeni, merkez-taşra gibi ayrıştırıcı politikalara karşı ortak taleplerimizle omuz omuza, kol-kola alanlardayız. Gelir ve gider birimleri et ve tırnak gibidir. Tüm bölücü politikalara karşı maliye emekçisi kimliğimizle, gelircisi-gidercisi ile amiri-memuru, uzmanı-uzman olmayanı ile dimdik ayaktayız. Dünümüzü bugünümüzü, geleceğimizi çalanlara, çalmakta ısrar edenlere, artık yeter demek için, maliye emekçileri olarak emeğimize onurumuza, geleceğimize sahip çıkmak için, ülke genelinde alanlardayız" dedi.
Sinan Karademir, "Maliye emekçilerinin 2005 yılındaki itirazlarına ve ortaya koyduğu direnişe rağmen çıkartılan Gelir İdaresi Başkanlığı Yasası, 2011 yılında adeta kamu emekçileri ile alay edercesine kamuda eşit işe eşit ücret olarak yansıtılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve son olarak 2013 yılında hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan satış sözleşmesi maliye emekçilerine eşitsizliği, adaletsizliği ve yoksullaşmayı dayatan bir süreci de beraberinde getirdi. Yaşadığımız bu süreçte ortaya koyduğumuz her türlü eyleme rağmen, taleplerimiz içi boş vaatlerle geçiştirilmiş, ülkemizi parsel parsel satanlar sıra emekçilerin taleplerine gelince her zaman olduğu gibi kulaklarını tıkayarak taleplerimizi geçiştirmeye çalışmışlardır. Ülkemizde derin bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. Milyonlarca kişi kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için mahkemeliktir. İşsizlik son yılların en yüksek rakamına çıkmış bulunmaktadır Diğer emekçilerde olduğu gibi maliye emekçileri de enflasyon oranının altında maaş zamları, gasp edilen fazla mesai ücretleri, sürekli olarak yapılan zamlar ve vergi yükü altında her geçen gün daha da yoksullaşmaktadır. ’Yeni Türkiye’, ‘Güçlü Ekonomi’ sloganı ile kurulan 62. hükümetin ülkemize ve emekçilere vaat ettiği yeni bir şey yoktur, ekonominin halı ortadadır. Siyasi iktidarı ve Maliye Bakanı’nı göreve çağırıyor, taleplerimizin gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz. Aksi halde eylem ve etkinlikler dışında siyası iktidara sandıkta da mesajımızı vereceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Açıklamada maliyecilerin talepleri şu şekilde sıralandı:
"Gelir-gider gibi suni ayrımlara karşı maliyeci kimliğimizi geri istiyoruz, bunun için maliye hizmetleri sınıfı oluşturularak tüm maliye emekçilerinin özlük haklarından görev tanımlarına kadar günümüz gerçekliğine uygun yeniden bir düzenleme yapılmasını, maliye emekçileri son 10 yılda suni ayrımlara tabi tutularak ayrıştırılmıştır. Bu ayrıştırmalarının ve ötekileştirmelerin ortadan kaldırmasının adımı olarak öncelikle aynı işi yapan maliye emekçileri arasındaki ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmasını, ek ödemelerin emekli aylığına esas kazanca dahil edilmemiş olması, emekliliği hak ettiği halde binlerce maliye emekçisinin emekli olmasının önünde en büyük engeldir. Ek ödemelerin emekli aylığına dahil edilmesine dönük çalışmaların bir an önce başlatılmasını, kadro ve unvanlar arasındaki merkez-taşra ayrımına son verilerek maliye emekçilerinden makam ve görev tazminatı almayanların tamamına 3600’den başlayan ek gösterge verilmesini, maliye emekçilerinin kadrolarına göre iş tanımlarının biran önce yapılmasını, kaldırılan fazla mesailerle ilgili gelir kayıplarının karşılanmasını, maliye emekçilerinin bir bütününü kapsayan uzmanlık sınavının bir an önce açılmasını, açılacak sınavların belli periyotlarda tekrarlanmasını, gelir ve gider birimlerinin sınav yönetmeliklerinin ortaklaştırılmasını, görevde yükselme sınavlarında mülakat uygulamasından vazgeçilmesini, yardımcı hizmetler kadrosunda çalışan maliye emekçileri ile ilgili düzenli olarak görevde yükselme sınavının açılmasını, hizmet binalarının depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin başkanlık tarafından çalışma yapılmasına ilişkin talebimizde bugüne kadar somut bir ilerleme sağlanamamıştır. İstanbul, Bursa, Datça, Tekirdağ, Kocaeli ve Diyarbakır’da kimi hizmet binalarımız hakkında ’depremde riskli’ olduklarına dair raporlar bulunmasına rağmen halen gereği yapılmamıştır. Bir an önce hizmet binalarımızla ilgili etütler yapılarak riskli binaların boşaltılmasını, maliye emekçilerinin ulaşım sorununun çözümü için servisi olmayan yerlerde servis uygulaması başlatılmasını, ihtiyaç duyulan yerlerde kreş açılmasını, ücretsiz ve kaliteli yemek hizmetinin sağlanmasını, hizmet binalarımızın fiziki koşullarının (özellikle engelli çalışanlar ve mükellefler açısından) düzeltilmesini, denetim, yoklama icra, tahsildarlık vb dışarıda görevlerini ifa eden personelin ulaşım, yemek ve güvenliklerine ilişkin yaşadığı aksaklıkların giderilmesini, güvenlik, teknik personel ve şoför kadrolarında çalışanlar fazla mesai yaptıkları halde karşılığında ücret alamadıkları gibi izinlerini kullanmakta da pratikte ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar Bu sıkıntıların aşılması için gereğinin yapılmasını, il dışı görevlendirilen maliye emekçilerinin harcırah sorunu çözülmesini, tayin taleplerinde eğitim ve sağlık gibi gerekçelerin dikkate alınarak bir an önce gereğinin yapılmasını, sendikal faaliyetlerimizle ilgili kimi illerde yaşanan problemlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz."
Karademir, talepleri karşılanıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini de sözlerine ekledi.