Çanakkale Şavaşının 100. yılı kapsamında Amasra’da ’En Uzun Yıl 1915 Çanakkale, Sarıkamış Tehcir’ isimli konferans düzenlendi.
Amsra’da Dr. Mustafa Çalık tarafından ’En Uzun Yıl 1915 Çanakkale Sarıkamış Tehcir’ isimli konferans düzenlendi. Konferansa Amasra Kaymakamı Kadir Taner Eser, Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Bünyamin Kopoycu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar ve öğrenciler katıldı.
"1915 YILI ASRA BEDEL BİR YILDIR"
Konferansta Dr. Mustafa Çalık uluslararası güçlerin Osmanlı’ya ait orta doğuda hedeflerinin neler olduğunu ve Osmanlı’nın savaşa girme nedenlerini katılımcılara anlattı. Dr. Çalık konferansta şöyle konuştu: “Beni buraya davet eden arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Benim gibi mütevazı bir insan için bir hayli uzun tercüme okundu şimdiki gençler ona öz geçmiş yada CV diyorlar ama lütfen Türkçe olmayan Türkçe’ye sonradan sokuşturulmuş tabirler den uzak dursunlar. Bu gün 1915’i konuşacağız. 1915 Türkiye tarihinin bütün milli tarihimizde eşi benzeri olmayan bir sene. 1915 yılı bir asra bedel bir yıldır. Bir asırda bir devletin, bir milletin nesillerinin yaşayamayacağı şeyler bir yılda yaşanmıştır. Dünyada bazı devletler var ki bir asırlık iki asırlık tarihlerinde bizim 1915 senesinde yaşadığımız hadiseler yok maceraları vakaları yok. 1915 cihan harbinin ikinci yılı Haziran 1914 tarihinde Saray Bosna da bir cinayet işlendi Avusturya Macaristan veliaht prensi Ferdinant yani tahtın varisi eşi ile birlikte öldürüldü. İşte bu olay cihan harbinin bahanesi olmuştur.”