Enerji Verimliliği Derneği Bartın Şube Başkanı Mehmet Kemik, yapılacak eğitim, bilinçlendirme, teşvik ve destek projeleriyle ülke genelinde 8 milyar TL değerinde enerji tasarrufu yapılabileceğini açıkladı.
Enerji Verimliliği Derneği’nin 16. şubesi Bartın’da açıldı. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen açılışa AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ve davetliler katıldı.
“VERİMLİ KULLANMAKTA ÜRETMEKTİR”
Enerjide verimli tüketmecinde bir tür üretmek olduğunu söyleyen derneğin Bartın Şube Başkanı Mehmet Kemik, “Verimli tüketmekte bir tür üretmektir. Felsefemiz tüketici yerine kullanıcı olmak ve gerektiği kadar israftan kaçınarak kullanmak demektir. Türkiye’nin enerji sektöründe dışa bağımlılığı ve enerji fiyatlarındaki artış cari açığı yükseltmiştir. Enerji ithalatının cari açıktaki payı yüzde 25 olup 60 milyar doları geçmiştir. Bu nedenle alternatif enerji kaynaklarına yönelmek ve enerji tüketiminin verimli kullanarak tasarrufunun sağlanması yönünde yapılan çalışmaların önemi aşikardır. Kullandığımız enerjinin yüzde 70’i yurtdışından döviz olarak satın almaktayız.Türkiye her yıl enerjiyi verimli kullanmadığından tasarruf koşullarını sağlayamadığı için her yıl 3 milyar dolar heba olmaktadır” dedi.
“4 KEBAN BARAJI YAPILABİLİR”
Ülkede tasarruf çalışmalarıyla 4 Keban Barajı inşa edilebileceğini kaydeden Kemik, “Enerji verimliliği enerji tüketiminin üretilen miktarı ve ekonomik dengeleri sarsmadan düşürülmesiyle sağlanır. Bunu yapmanın yolu da enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önlemek, atıkların geri kazanımı ile yeniden kullanılır hale getirmek ve teknolojik yeniliklerle verimi artırarak tüketimi düşürmekten geçer. Yapılacak eğitim, bilinçlendirme, teşvik ve destek projeleri ile bina sektöründe yüzde 30, sanayi sektöründe yüzde 20 ve ulaşım sektöründe yüzde 15 olmak üzere dört Keban barajı inşa edilecek 8 milyar TL değerinde enerji tasarrufu potansiyelimiz olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.
“3 KAT FAZLA ENERJİ HARCIYORUZ
Enerji Verimliliği Derneği Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş ise şöyle konuştu: “Bugün burada 16. Şubemiz olan Bartın Şubemizin açılışı için bir araya geldik. Derneğimizin bir kolunun da Bartın’da olmasından büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Ülkemiz İthalat kaynaklarının en önemli kalemi enerjinin daha az tüketilebilmesi için enerji verimliliğinin alternatif bir enerji kaynağı olduğu gerçeği hepimizin gündeminde olmalı. Yapılan hesaplamalara göre verimlilik sağlanırsa; elde edilen tasarrufun değeri, enerji kaynaklarımızdan üretebileceğimiz enerjiden daha fazladır. Yani verimlilik çok önemli bir unsurdur. Çünkü; 1 birim mal üretebilmek için bizler gelişmiş ülkelere göre 3 katı daha fazla enerji harcıyoruz.”