AK Parti Bartın Milletvekili Adayları Yılmaz Tunç ve Mustafa Yelkenci, işitme engellilerle bir araya geldi. İşitme engellilerle işaret dili yardımıyla sohbet eden Tunç, “AK Parti’den önce engelli kardeşlerimiz kaderine terk edilmişti, tabelasında halkçı yazanlar, milliyetçi yazanlar, bu kardeşlerimizi düşünmedi. Onları AK Parti düşündü, onlara devlet elini biz uzattık” dedi.
Milletvekili Tunç, Bartın’da 2003-2015 döneminde Bartın iline Sosyal Yardım kapsamında 178.2 milyon lira kaynak aktarıldığını belirterek, “Sosyal devletin gereğini yaptık. Engellilerimiz ile ilgili olarak son 13 yıl içerisinde AK Parti iktidarı çok önemli adımlar atmıştır. Bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi, engelli kardeşlerimize de daha güzel, daha yaşamaya değer bir Türkiye sunmanın gayreti içerisinde olduk” diye konuştu.
“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK GETİRDİK”
Anayasa değişikliği ile engellilere pozitif ayrımcılık getirdiklerini belirten Tunç, “Bundan sonra engelli vatandaşlarımız lehine gerçekleştirilecek olan her türlü düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamayacağı hususunu anayasal güvenceye kavuşturduk. 5378 sayılı engelliler kanunuyla, engellilerimizin yaşadığı sorunlara çağdaş ve kapsamlı çözümler içeren bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirdik. Bu yasa ile birlikte, engellilerimize yeni haklar tanıdık, özel eğitim ve destek eğitimi vermeye başladık. Özel eğitim desteği alan çocuklarımıza her ay kişi başı asgari ücrete yakın destek sağlanmaktadır. Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından yapılıyor. Üniversite okuyan engellilerimiz için öncelikler ve kolaylıklar sağlanmıştır” şeklinde konuştu.
Tunç, şöyle konuştu: "Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları yüzde 200-300 oranlarında arttırdık. İlk defa bakıma muhtaç engellileri bakım hizmeti kapsamına aldık. Evde veya özel bakım merkezlerinde, bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin, bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Yol, kaldırım, spor alanları, okul ve hastane gibi umuma açık tüm mekanların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini zorunlu hale getirdik” ifadelerini kullandı.
“KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMINI 6 KAT ARTIRDIK”
Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere 5 yıl erken emekli olma imkanı sağladıklarını vurgulayan Yılmaz Tunç, şöyle devam etti: "Kendi adına çalışan engellilere de 5 yıl erken emekli olma imkanı getirdik. Engellilerin kamu kurumlarına, kamu görevlisi olarak alınmasını kolaylaştırdık. Engellilere mahsus merkezi sınavı ilk kez yaptık ve bundan böyle bu uygulama sürecek. Her engelli grubu kendi arasında yarışacak. Kamuda iş imkanı sağlanan memur engelli sayısı; 2002 yılında 5 bin 777 iken, 2014 yılı sonu itibariyle bu rakam artarak 36 bin 165’i buldu. Engelli bireyler için ayrılmış memur kontenjanlarının tümünün doldurulmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir”