Bartın Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mert, Çanakkale Zaferi’nde siperin ardında yaşanan kahramanlıkları anlattı.
Bartın Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından, “100. Yıl Dönümünde Siperin Ardındaki Çanakkale” konulu konferans düzenlendi. Bartın Üniversite’sinin konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mert konuşmacı olarak katıldı. Çanakkale Zaferi’nin sadece 18 Mart’tan ibaret olmadığını belirten Mert, “Biz yalnız 18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’ni hatırlıyoruz. Oysa 18 Mart deniz zaferin kazanıldığı gündür. Baktığımız zaman bu savaş 14 ay sürmüş ve bunun 9 ayı kara savaşlarıyla geçmiştir. Kara savaşları da 25 Nisan’da başlayıp 9 Ocak 1916’ya kadar sürer. Mart, Nisan, Mayıs hiç fark etmez Çanakkale Zaferini hatırlayacağımız bir nokta her zaman vardır” dedi.
Çanakkale Savaşlarının bir kahramanlık destanı olduğunu da vurgulayan Mert, “Savaş başladığı zaman birçok şehirde insanlar meydanlara toplandı. Askere gitmek şehit olmak için birbirleriyle yarıştı. Şehirlerin meydanları, camilerin avluları kışlaya dönüştürüldü. Müthiş bir seferberlikle insanlarımız şehit olmaya yürüdüler” diye konuştu.
Mert, Çanakkale Savaşında siperin ardında yaşananları da anlatarak, “Çanakkale‘de barınma işi zor. Öyle kışlalar, konaklamalar yok. Konaklama, çadırlarda toprağın eşilmesiyle açılan siperlerde toptan, mermiden korunmak için yapılırdı. Adeta dev bir mezarlık gibi askerlerimiz siperlere girer ve şehit olmak için sıralarını beklerlerdi. 9 ay süren savaşta bu siperlerde sadece toptan, mermiden de hayatlarını kaybetmediler. Yeri geldi çok yağmur yağdı siperlerin içerisi su doldu, boğularak şehit oldular, yeri geldi siperde toprak kaydı yıkıntının altında şehit oldular” şeklinde konuştu.
Tarih Kulübü üyesi öğrencilerinden Muhammet Reşit Duran, Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirini de okunduğu konferansa, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.