Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Çin’de cezaevinde bulunan gazeteci yazar İlham Tohti’nin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Çin’de ömür boyu hapis cezası verilen ve Doğu Türkistan’da bir hapishanede bulunan gazeteci yazar İlham Tohti’nin serbest bırakılması gerektiğini açıkladı.
Yavuzaslan İlham Tohti’nin sağlık durumuyla ilgili endişelerinin giderek arttığını belirterek, “Gazeteci, akademisyen İlham Tohti tutuklanmadan önce Çin’in akademisyenlerinden biriydi. Aynı zaman da ekonomi profesörü olan İlhma Tohti, aynı zamanda internette kurduğu haber forum sitelerinde Uygur Türkleri ve Çinliler arasında diyalogu ilerletmek için mücadele veriyordu. Ancak İlham Tohti’nin yazı ve yorumları Çin mahkemesi tarafından bölücülük olarak değerlendirilmiş ve adil yargılama yapılmadan hapis kararı alınmıştır. Hapishaneden ailesi ve yakınları bilgi alamıyor. Çin yönetimi Tohti’yi ailesi ile görüştürmüyor. Yakınları hapishane yetkililerinin kendileriyle paylaştıklarıyla yanlı bilgilerle yetinmek zorunda bırakıldı. Çin gazetecilerin hapse atıldığı bir ülkedir” dedi.