Engelliler Haftası nedeniyle Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik, Engellilerle Birlikte Yürüyüş ile başladı.
Atatürk Caddesinde başlayan yürüyüşte, Burdur Valisi Hasan Kürklü, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sayit Koca, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Vali yardımcıları, Daire müdürleri, AK Parti Burdur İl Başkanı Ömer Bütüner, CHP İl Başkanı Ali Özdemir, AK Parti 25. Dönem Burdur Milletvekili adayları Reşat Petek, İbrahim Ekici, CHP Burdur 25.Dönem Milletvekili adayları Mehmet Göker, Kadir Koç ve siyasi partilerin kadın kolları teşkilatları, engelli aileleri ve engelliler birlikte yürüdü. Yürüyüşe Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Topluluğu ve Burdur Bisiklet Topluluğu destek verdi. Şeker meydanına kadar öğrenci bandosu eşliğinde yürüyen engelliler, renkli görüntüler oluşturdu. Şeker meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Bucak Rehabilitasyon Merkezi’nin engelli öğrencilerden oluşan Mehter Takımı bir gösteri yaptı.
GÖSTERİLER BÜYÜK ALKIŞ ALDI
Programda konuşan Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nurdan Kamal, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unun engelli olduğu belirterek şöyle konuştu: "Engelliler toplumun ayrılmaz parçasıdır. Engelli bireylerin sorunları yalnızca onları ve ailelerini değil, tüm insanlığı kuşatan toplumsal sorunlardır. Çağımızın devlet anlayışında, engellilerin kendi kendine yetmesinin, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşmasının, meslek edinip üretken hale gelebilmesinin toplumsal hayata katılmasının sağlanması gerekmektedir. Bu hedeflere ulaşmak, toplumların engellilere yönelik duyarlılığını arttırarak, toplumsal birliktelik ve dayanışmayla sağlanabilir."
Kamal’ın konuşmasından sonra İşitme Engelliler Korosu sahne aldı. İşaret dili ile şarkılar söyleyen İşitme Engelliler Korosu katılımcılardan büyük alkış aldı.
ENGELLİ ASKERLER YEMİN ETTİ
Engelliler Haftası kapsamında İl Jandarma Komutanlığı tarafından Temsili Askerlik Programı düzenlendi. Burdur’da yaşayan 27 engelli, bugün askerlik yaparak yemin etti. Konuşmasına tekmil vererek başlayan engelli Er Mustafa Uçkan, İl Jandarma Komutanlığı’na, kendilerine askerlik duygusunu yaşama fırsatı verdikleri için teşekkür etti.
Burdur Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sayit Koca da yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Sizleri aramızda görmenin mutluluğu içindeyiz. Şahsım ve İl Jandarma Komutanlığı personeli adına şükranlarımızı sunarım. Anayasa’nın 72. maddesinde vatan hizmeti, her Türk’ün hakkı ve ödevi olarak düzenlenmiştir. Askerlik mükellefiyeti, asker, millet kavramının dünyadaki yegane örneğini teşkil eden, Türk ulusu için bir onur vesilesidir. Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey, bunun haklı gururunu ömür boyu taşımaktadır. 1111 Sayılı Askerlik Kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmelerini sağlamak maksadıyla bugünü tertiplemiş bulunmaktayız. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye Cumhuriyeti jandarması saflarında temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen engelli vatandaşlarımız heyecan ve coşku ile üniformalarını giymiş ve kahraman birer Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadırlar."
Engelli erlere Sevgili Mehmetçikler diye seslenen Koca, şunları söyledi: "Askerlik her Türk gencinin yapması gereken kutsal bir görevdir. Siz bu üniforma ve ettiğiniz kutsal askerlik yemini ile tam bir asker oldunuz. Bugün size kısa da olsa kutsal askerlik görevini yapmanın gurur ve onurunu yaşatmak ve şanlı Türk askerinin şerefli birer neferi olarak, sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Bir kısmınız doğuştan, bir kısmınız hayatın belirli sürecinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kaderin bu cilvesi ile yaşamak zorunda kaldınız. Ancak şunu bilmelisiniz ki, yaşama sımsıkı sarılmanız, içinizdeki umudu hiç kaybetmemeniz ve hayata tutunma adına gösterdiğiniz azim ve özveri ile hepimize örneksiniz. Biraz önce şanlı bayrağımız ile silah üstüne ellerinizi koyup, ebediyete kadar sadık kalacağınız askerlik yeminini ettiniz. Gönülden inanıyoruz ki, size ihtiyaç duyulduğunda bu yemini eden her vatan evladı gibi sizler de bu vatan için canınızı esirgemeyeceksiniz. Askerlik yemininiz, Yüce Türk milletine, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine, Jandarma teşkilatına, ailelerinize ve sizlere hayırlı uğurlu olsun."
PEYGAMBER OCAĞI
Burdur Valisi Hasan Kürklü ise konuşmasında, asker ocağının Türk milletinin gözünde çok kutsal bir mekan, Peygamber ocağı olarak adlandırılan bir mekan olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Engelli vatandaşlarımız da, Türkiye’mizin bir gerçeği. Yaklaşık nüfusumuzun yüzde 10’u civarında engellimiz var. Engelli vatandaşlarımızın senede bir gün, sembolik dahi olsa asker ocağında bulunmaları, askerlik yapmaları esasında milletimizin gözünde asker ocağının ne kadar kutsal olduğunun da en büyük göstergesidir. Burada bir gün dahi olsa temsili askerlik yapan engelli kardeşlerimize hayırlı teskereler diliyorum, ailelerine de Allah kavuştursun diyorum."
Tören sonunda engelli askerlere terhis belgeleri Burdur Valisi Hasan Kürklü, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sayit Koca, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan tarafından verildi.