Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Bilim Şenliği 2015 kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen proje yarışmasının dereceye giren 15 finalisti, toplamda 65 bin liralık para ödülünün sahibi oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bilim ve Teknoloji Merkezi’nce (BTM) organize edilen ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı(BEBKA) ile TURKSAT tarafından da desteklenen bilim şenliği kapsamında düzenlenen proje yarışmasının ödül töreni, Merinos Parkı’nda yapıldı. Toplam 100 finalistin mücadele ettiği proje yarışmasında, 5 ayrı kategoride ilk 3’e giren 15 finalist toplam 65 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu. Ödül töreni, ‘Yüksek Öğrenim’, ‘Mucit’, ‘Meslek Lisesi’, ‘Lise’ ve ‘Ortaokul’ kategorilerinde yapıldı. Yüksek Öğrenim Kategorisi’nde ‘Genim Projesi’ birinci, ‘Zigbee ile Maden Güvenliği Projesi’ ikinci, ‘Uludağ Racing Projesi’ üçüncü oldu. Bu kategoride birinciye 6 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 3 bin TL para ödülü verildi. Mucit Kategorisi’nde ise ‘TYA Termal Yaya Algılama Projesi’ birinci, ‘Radyasyona Karşı Tam Koruma Projesi’ ikinci, ‘İplik Besleme Robotu Projesi’ üçüncü oldu. Bu kategoride birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin TL, üçüncüye 5 bin TL para ödülü verildi. Meslek Lisesi Kategorisi’nde ‘Safezone Projesi’ birinci, ’Çoko-Keten Projesi’ ikinci, ‘Maskeni Seç Projesi’ üçüncü oldu. Bu kategoride birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin TL, üçüncüye 2 bin TL para ödülü verildi. Lise Kategorisi’nde ‘Meyve Suyu Fabrika Atığından Su Temelli Yöntemi Projesi’ birinci, ‘Eşek Sütünün Anti-Kanser Projesi’ ikinci, ‘Steiner Noktası Uygulaması Projesi’ üçüncü oldu. Bu kategoride birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin TL, üçüncüye 2 bin TL para ödülü verildi. Ortaokul Kategorisi’nde ‘Yağmur Suyu Biriksin Elektrik Üretsin Projesi’ birinci, ‘Yasper Projesi’ ikinci, ‘Çatıdan Sarkan Buzları Kıran Projesi’ üçüncü oldu. Bu kategoride de birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin TL, üçüncüye 2 bin TL para ödülü verildi. Törende Mucit Kategorisi’nin ödülleri Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yüksek Öğrenim Kategorisi’nin ödülleri AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Meslek Lisesi Kategorisi’nin ödülleri BTM Koordinatörü Rıfat Bakan, Lise Kategorisi’nin ödülleri BEBKA Gene Sekreteri Tamer Değirmenci, Ortaokul Kategorisi’nin ödülleri de TURKSAT Bursa Bölge Müdürü Serkan Bircan tarafından takdim edildi.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bilim şenliğiyle gençleri, dolayısıyla Bursa’yı geleceğe hazırlamak istediklerini söyledi. Bu yıl 4.’sü gerçekleştirilen şenlik kapsamında ilk kez proje yarışması düzenlediklerini kaydeden Başkan Altepe, yarışmayla gençlerin önünü açmak ve geliştirilen projelere uygulama şansını vermek istediklerini ifade etti. Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en büyük üretim kenti olan Bursa’nın inovatif düşünen gençlere ihtiyacının olduğuna değinen Başkan Altepe, “Düşünen, geliştiren ve üreten bir gençlik istiyoruz. Bugün nasıl yerli tramvayları ürettiysek, gelecekte daha fazlasını yapmalıyız. Biz üretelim, büyüyelim ki ülkemiz güçlensin. 700 bin öğrencimizle şanslı konumdayız. Gelişmiş alt yapıyla kendi tasarımlarımızı, markalarımızı oluşturmalıyız. Bilim ve teknolojiyi öne çıkarmalıyız. Üretici, kabiliyetleri olan inovatif bir gençlik istiyoruz. Bundan dolayı bu tür organizasyonları düzenliyoruz. Sizleri tebrik ediyorum” dedi.