Bursa İl Jandarma Komutanlığı koordinasyonunda yürütülen ve Bursa Kent Konseyi’nin Destek verdiği ‘Evlilik Kurumunu Tanıyorum’ projesi, İnegöl ve Karacabey’in ardından Mustafakemalpaşalı muhtarlara da anlatıldı.
Bursa İl Jandarma Komutanlığı koordinasyonunda, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen ‘Evlilik Kurumunu Tanıyorum’ projesi, İnegöllü ve Karacabeyli muhtarların ardından Mustafakemalpaşalı muhtarlara da anlatıldı. Üçüncüsü yapılan seminere, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile muhtarlar katıldı.
BKK Genel Sekreteri Dr. Enes Battal Keskin, İl Jandarma Komutanlığı’nın teklifiyle faydalı bir çalışmanın hayata geçirildiğini söyledi. Jandarmanın sosyal bir projede yer almasının toplumun güçlenmesine katkı sunacağını ifade eden Keskin, kadınların toplum içerisindeki rollerini artırmak ve karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamanın kent konseylerinin temel görevlerinden olduğunu aktardı. Kadına yönelik şiddetin insanoğlunun utanç tablosu olduğunu dile getiren Keskin, “Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya kurmalıyız. Öte yandan aile ile ilgili sahada yapılan çalışmalar pek iç açıcı değil. Ayrıca Türk toplumunda ailenin gerekliliğine olan inançta azalma olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu projenin kadına yönelik şiddetin azaltılması ve ailenin güçlendirilmesine katkı sağlamasını diliyorum” dedi.
İl Jandarma Komutanlığı Harekat Eğitim Şube Müdürü Yarbay Servet Yeğit, aile şiddetin ancak aileyi oluşturan kişilerin bilinçlenmesiyle son bulacağını dile getirdi. Herkesin aile içerisinde sosyal rollere sahip olduğunu, herkesin de üzerine düşen görevi anne, baba ve çevresinden öğrendiğini anlatan Yeğit, “Çocuklar da aynı şekilde anne ve babasını örnek alıyor. Bu yüzden hepimiz birer rol modeliz. Öte yandan muhtarlarımız bizler için çok önemli. Köyde güvenilir insanlar muhtar seçilir. Muhtarlar toplum için örnektir ve devleti temsil eder. Yasalarca verilen görevleri vardır. Yeri geldiğinde mahkumları kontrol eder. Muhtarların alacağı ufak bir eğitim birçok şeyi değiştireceğine inanıyoruz. İstediğimiz toplum ve aile yapısına bu şekilde kavuşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Mustafakemalpaşa İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Çağlar Özdemir, çalışmanın BKK ve İl Jandarma Komutanlığı arasındaki ilk ortak çalışma ve muhtarlara yönelik olması sebebiyle önem taşıdığını söyledi. Projenin hayata geçirilmesinde katkı sunan Bursa Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı’na, Büyükşehir Belediyesi’ni, Bursa Kent Konseyi’ne ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teşekkür eden Özdemir, kadına yönelik şiddetin kadının maddi ve manevi varlığına büyük hasar verdiğini ve anayasal bir suç olduğunu hatırlattı. Şiddetin sadece kadın sorunu olmadığını belirten Özdemir, jandarmanın her türlü şiddetin karşısında olduğunu vurguladı.
Eğitim programında, İl Jandarma Komutanlığı Çocuk ve Kadın Kısım Amiri Başçavuş Ali Çelik tarafından ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele ile kolluğa verilen görevler’, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nden Duygu Solmaz tarafından ‘Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde farkındalık’, İl Jandarma Komutanlığı’ndan Jandarma Üstteğmen Harun Özkan tarafından ‘Aile Değerleri’ konulu sunum yaptı.