Osmangazi Belediyesi’nin okullarında başarılı olan 15 bin öğrenciyi zaferin 100. yılında Çanakkale şehitleriyle buluşturduğu geziler sürüyor.
“Geleceğimiz Tarihle Buluşuyor” çerçevesinde Çanakkale’ye giden TOKİ Cahit Zarifoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Albayrak’ın da refakat ettiği gezide, Gelibolu Yarımadasındaki şehitlikleri ziyaret ederek, şehit ataları için dualar etti.
Sabah saat 7’de okullarından otobüslere binen öğrenciler ve onlara refakat eden öğretmenleri, feribotla geçtikleri Gelibolu yarımadasında ilk olarak, 215 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak İngiliz zırhlısı Ocean’ı boğazın serin sularına gömen, yenilmez denilen müttefik donanmasını bozguna uğratarak savaşın kaderini değiştiren Seyit Onbaşı’nın anıtını ziyaret etti. Daha sonra Namazgah Tabyalarını gezen öğrenciler, tabyalardaki topla bol bol hatıra fotoğrafları çekildi.
Ardından, gezi boyunca kendilerine refakat eden ve gezdikleri yerler hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi veren rehberler eşliğinde Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Meçhul Asker Anıtı, 57. Alay Şehitliği ve Conk Bayırını da ziyaret eden öğrenciler, savaşın yaşandığı yıllarda kazılmış siperlere girerek, destansı zaferin kahramanları olan atalarının yaşadığı duyguları hissetme imkanı buldu.
Kafileye eşlik eden Osmangazi belediye başkan Yardımcısı Erkan Albayrak, yaptığı konuşmada, “Çanakkale bir savaştan öteye, Türk milletinin özgürlük mücadelesinin destansı bir ifadesidir. Başkanımız Mustafa Dündar, sizlerin şanlı tarihimizi kitapların yanı sıra, destanın yazıldığı toprakları gezip görerek, o manevi havayı yaşayarak öğrenmeniz, bu şanlı tarihe sahip çıkmanız için böyle bir gezinin gerçekleştirilmesine öncülük etti. Bundan sonra da bu tür hizmetlerimiz artarak sürecek” dedi.
Nisan ayı başında başlayan ve her gün 5 otobüsle Çanakkale’ye giden kafilede yer alan öğrencilerin gezisi, Eceabat’ta yenilen dönüş yemeğinin ardından otobüslerin Bursa’ya hareketi ile son buldu.