Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’, asırlık zaferin ruhunu Bursa’da canlandırdı.
Fatih Sultan Mehmet Bulvarı (FSM) hastane alanında kurulan ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Çanakkale Savaşı yıllarını hatırlatan tiyatral gösteriler, izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Öğrencilerin Çanakkale Savaşı’nı ve yüzyıla damgasını vuran Çanakkale Zaferi’ni, tiyatral gösterilerle izleyerek öğrenme şansı bulduğu platoda, o döneme ait fotoğraflar da sergileniyor. ‘Çanakkale Savaşı Destanı Platosu’nun açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yaptı. Karlık, “Çanakkale Savaşı, tarihimizin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanıdır. Yakın tarihimizde yazılan bu destan, ecdadımızın aziz hatırasını hatırlatacak, milli birlik ve beraberliğimizi daima canlı tutacak izler bırakmıştır” diyerek, kurulan plato ile 100 yıl önce yaşananların bugüne aktarılıp yeni nesillere tanıtılmasının amaçlandığını söyledi.
Platonun sergi ve canlandırma alanlarından oluştuğunu belirten Karlık, “Açık hava müzesi halinde hazırlanan platodaki etkinlikler, öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlara hitap eden bir içeriğe sahip. Birlik ve beraberlik duygularının pekişeceği platoda, 3 boyutlu dekorlar, aslına uygun kostümler, gerçekçi aksesuarlarla sinema tadında güçlü bir prodüksiyon hazırladık. Bu platoya gelenler Çanakkale günlerini duygu dolu sanat gösterileri eşliğinde hissedecekler” dedi.
Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı programda konuşmaların ardından plato gezildi. Seyit Onbaşı’nın kullandığı krupp marka top ve gülleleri modellenerek, ocean gemisinin vurulması, mevzi ve siperler içinde de cephe savaşları canlandırmaları gerçekleştirildi. Tiyatral gösteriler ilgiyle izlenirken, duygusal anlar da yaşandı. Programda bazı öğrenciler gözyaşlarını tutamadı. Öğrenciler, Çanakkale savaşlarını ilk kez bu kadar gerçek yaşadıklarını belirterek, savaş sahnelerinden çok etkilendiklerini anlattı.