Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile BVHO arasında imzalanan protokol sonrasında Bursa’daki serbest veteriner hekimlere de sahada şap aşısı yapma yetkisi verildi. Oda Başkanı Sinan Sağlam, yeni uygulananın Türkiye’de koruyucu hekimlikte yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ve hastalıklarla mücadelede büyük fayda sağlayacağını söyledi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) arasında imzalanan 2015 yılı ilkbahar ve sonbahar dönemi “şap aşılama protokolü” çerçevesinde Bursa’daki serbest veteriner hekimlerin sorumluluk alanları belirlendi. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya katılan veteriner hekimlere protokol hakkında bilgi veren BVHO Başkanı Sinan Sağlam, hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan şap hastalığı ile mücadelede en etkin çözüm yolunun koruyucu hekimlik olduğuna dikkat çekti.
Sağlam, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde görülen şap hastalığının virüs kaynaklı olduğunu söyledi. Sağlam, şap virüsünün hava yolu ile hayvandan hayvana çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve gıda güvenliği de tehdit ettiğini belirterek, “Hastalık büyük ekonomik kayıplara yol açıyor. Hayvanların, et ve süt verimlerini önemli ölçüde etkiliyor. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu şap aşısı yaptırmaktır. Çünkü hastalığın tedavisi hem uzun sürüyor hemde oldukça masraflı oluyor” dedi.
Geçmiş yıllarda şap aşısını sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldığını hatırlatan Sağlam, bakanlığa personel yetersizliği sebebiyle aşılamanın zamanında yapılamadığını ilettiklerini belirterek, “Aşılamanın serbest veteriner hekimlerce yapılmasını talep ettik. Bu talebimiz olumlu cevap buldu. Böylece ülke genelinde veteriner hekimler odaları ile il müdürlükleri protokoller imzalamaya başladı” dedi.