Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği(SKB) tarafından düzenlenen ‘Yerel Yönetimlerin Gençlik Politikaları ve Uyuşturucu ile Mücadele’ konulu konferans, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde başladı.
DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın Türkiye’de yaygınlaştırılması için kurulan SKB, 11. Yıl Konferansı ile 22. Olağan Meclis Toplantısı’nı Ramada Plaza Otel’de gerçekleştirdi. Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantı öncesinde davetlilere, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan ve şehrin güzelliklerinin anlatıldığı ‘Elimde Sazım Bursa’da Gözüm’ isimli klip gösterildi. Toplantının açılış konuşmasını, SKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe adına SKB Başkanvekili ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yaptı. Sağlıklı fertler için sağlıklı şehirler gerektiğini kaydeden Ellibeş, birlik olarak üye belediyeleri bu konuda sürekli bilgilendirdiklerini, her türlü alt yapı desteğini verdiklerini anlattı. Birliğin sağlıklı kent oluşumunda üye belediyeler arasında senkronize uyumluluk sağladığını vurgulayan Ellibeş, geleceğe daha umutla bakabilmek, sağlıklı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak için gerekli tüm adımları attıklarını belirtti.
Konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın 6. Fazı’na da değinen Ellibeş, Bursa ve İzmir büyükşehir belediyeleriyle Gölcük, Nilüfer ve Burdur belediyelerinin DSÖ’nün yetkili kurullarınca yapılan değerlendirmelerin ardından faz kapsamına alındığını açıkladı. Ellibeş, diğer belediye başvurularının değerlendirildiğini ifade etti.
Toplantının ev sahipliğini yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, TSKB üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’yi esir alan çarpık kentleşmenin sağlıklı şehir kavramını iyice netleştirdiğini söyleyen Köşker, şehirlerin var oluş amacının hayatı kolaylaştırmak fakat bununla birlikte insanları mutlu etmek olduğunu vurguladı. Köşker, Gebze halkını memnun etmenin en büyük projeleri olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmaları çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat da, Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı hakkında birlik üyelerini bilgilendirdi.
Söz alan Kocaeli Vali Yardımcısı Aziz İnci de, uyuşturucuyla mücadele edebilmek için dünya ve Türkiye’de seferberlik anlayışıyla kombine hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. En tehlikeli 3 problemden birinin uyuşturucu olduğunu, bunun tüm dünya ülkeleri tarafından kabul gördüğünü ifade eden İnci, Türkiye’de uyuşturucuyla mücadele kapsamında tüm illerde kurullar oluşturduklarını hatırlattı. İnci, “Bunu tüm kurumların işbirliği içinde, bütünüyle ele almak ve sorunun çözümüne katkı koymak zorundayız” dedi.