Çevreye Duyarlı Tesis Yarışması ödül törenine katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’da üreten, iş yapan her kim varsa çevreyi kirletmeden üretmek zorunda olduğunu söyledi.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları tarafından düzenlenen Çevreye Duyarlı Tesis Yarışması ödül törenine katıldı. Çevreye olan duyarlılığı ve farkındalığı artırabilmek için 3 kategoride düzenlenen yarışmada BOSİAD çevre danışmanları, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm temsilcilerinden oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler kategorisinde Rudolf Duraner, Çevreye Kirletici Etkisi Olan tesisler kategorisinde İpeker Tekstil, İzin - Lisan Muafiyeti Olan tesisler kategorisinde ise Beyçelik Gestamp firmaları birinci oldu.
Birinciliği kazanan Rudolf Duraner firmasından Rasim Çağan, İpeker Tekstil’den İhsan İpeker ve Beyçelik Gestamp firmasından Baran Çelik ödüllerini Vali Münir Karaloğlu’nun elinden alırken yarışmaya katılan 31 firmaya da sertifikaları Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk tarafından verildi.
Bursa’nın çevre konusundaki toleransının olmadığını vurgulayan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "Artık Bursa’da üreten, iş yapan her kim varsa çevreyi kirletmeden üretmek zorundadır. Zorunlu olarak kirlettiği varsa, oluşturduğu atığı varsa onu da bertaraf etmek, arıtmak durumundadır.
Yer küremizi biz dedelerimizden miras olarak almadık. O çocuklarımızın ve torunlarımızın bizlere emanetidir. Biz bu emanete sahip çıkacağız, bu emaneti zamanı geldiğinde de çocuklarımıza bırakacağız ki onlar da bizim yaptığımızı kendi çocuklarına, kendi torunlarına yapsınlar. Özellikle Organize Sanayi Bölgeleri dışında kalan, kentin doğusunda imarsız, ruhsatsız sanayi kuruluşları var, ve Bursa’daki çevre sorunlarının çoğunun oluştuğu bölge orası. O bölgede yaklaşık sekiz aydır çok ciddi denetimlerimiz oluyor, sanayi kuruluşlarımıza zaman zaman rehberlik yapıyoruz, zaman zaman da cezai işlem uyguluyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin haricinde sanayi kuruluşlarına yaklaşık 10 milyon liralık cezai işlem uyguladığını hatırlatan Karaloğlu, "Bunu arzu etmiyoruz. Bizim hedefimiz çevrenin kirlenmemesi. Ast olan kirletmemek. Kirlettiğinizi tekrar geri almak çok zor. Şu anda dünyada Türkiye’ye baktığınızda geri dönüşü imkansız bir yerde değiliz. Hala çevre konusunda yapacağımız yatırımlarla ve en önemlisi bundan sonra kirletmemek koşuluyla, kirlettiğimiz kısmı temizleme, bertaraf etme şansına sahibiz. Onun için sanayicinin çevre konusunda duyarlı olması, bir sanayi kuruluşunun içerisinde sanayicilerin bulunduğu bir iş adamları derneğinin, çevre konusunda ödül veriyor olmasını çok önemsiyorum. Bursa Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi. Organize sanayi bölgeleri içerisinde çevreci üretime, temiz geleceğe ödül veren de ilk sanayi bölgesidir diye düşünüyorum. Bundan ötürü organize sanayi bölgemizi kutluyorum. İnşallah bütün sanayi bölgelerimize örnek olur ama bunu bence gelecek yıldan sonra Bursa’daki bütün sanayi bölgelerini kapsayacak, belki ticaret ve sanayi odamızın şemsiyesi altında genel bir çevre ödülüne döndürmek lazım" diye konuştu.
Artık sanayi kuruluşlarının çevreci üretim yapmaları, temiz üretim yapmaları, kullandıkları enerjiyi çevreci enerji olarak kullanmaları onların uluslararası düzeyde rekabet etme şanslarını da arttırdığını belirten Karaloğlu, "Artık uluslararası piyasada sizin mal sattığınız müşteriniz sizi uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla denetliyor. Onun için çevreye duyarlı olmak aynı zamanda sürdürülebilir rekabet gücümüzü de arttıracaktır. İnşallah bütün fabrikalarımız, bütün sanayi kuruluşlarımız, çevreye duyarlı olurlar, çevre konusunda hassas olurlar diye temenni ediyorum" diye kaydetti.