Akkılıç Kütüphanesi’nin Nilüfer Belediyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte düzenlediği ‘Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları ödülleri’ sahiplerini buldu.
İlk olarak 2010 yılında düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nün beşincisi bu yılda tamamlandı. Üç kategoride olmak üzere bu yıl beşincisi verilen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nü doktora kategorisinde Miray Gür, yüksek lisans kategorisinde Mustafa Yazıcı, akademi dışı kategoride de Murat Çubukçu ve Halit Ersöz ortak çalışmalarıyla kazandı. Yarışmada ayrıca Jüri Özel Ödülü ise Şemsettin Seyhan’a verildi. Prof. Dr. Hüseyin Başkaya, Prof. Dr. Saime Yüceer, Doç. Dr. Neslihan Sam, Doç, Dr. Tülin Vural Aslan, Şafak Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu, aday yapıtlar üzerindeki son değerlendirmesini yaparak, ödüle değer bulunan eser sahiplerini açıkladı.
Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu ödüller hem araştırma kültürünün desteklenmesi, hem de hayatı boyunca bilimsel düşünceyi, araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan Yılmaz Akkılıç’ı anmak için düzenlediğimiz bir organizasyon. Yılmaz Akkılıç, Bursa Ansiklopedisi, Kurtuluş Savaşı’nda Bursa, Atatürk ve Bursa başta olmak üzere Bursa’ya ilişkin çok sayıda esere imza atan örnek bir insandı. Bu yıl ki eserler de Akkılıç Kütüphanemizin kuruluş yıldönümü olan 1 Aralık’ta bu araştırmalar da kitap haline getirilmiş bir halde, Bursalılarla buluşacak. Akkılıç Ödülleri’ne katkıda bulunan, bu sürece katılan herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, “Bursa basınının duayeni, araştırmacı, gazeteci ve yazar Yılmaz amcamızın eksikliğini hala yaşıyoruz. Akkılıç, binlerce kitabını, benzersiz belgelerini ve iki dairesini de Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne bağışlayarak Akkılıç Kütüphanesi’nin oluşmasını sağladı” şeklinde konuştu.
Ödül alan eserler basılıyor ve her yıl 1 Aralık günü okuyucu ile buluşuyor. Jürinin “başarı” derecesi ile ödüle layık gördüğü ilk üç eser ayrıca 4 bin TL ile ödüllendirildi.