Çanakkale Şehitleri Tanıtım ve Araştırma Derneği tarafından oluşturulan “Çanakkale 1915 Gezici Savaş Müzesi Otobüsü”ne Bilecik’te yoğun ilgi gördü.
Bilecik’te Cumhuriyet meydanına gelen gezici müzede, Çanakkale Savaşından kalma savaş malzemeleri, şehit ve gazi mektupları, mermi kovanları, askeri kıyafetler, mataralar yer alıyor. Müzede gösterime çıkarılan mermiler, silahlar ve özellikle o günlerde giyilen savaş giysileri, vatandaşlardan tarafından büyük ilgi gördü.
“BU ÇOCUKLARIN VATANA SAHİP ÇIKMASI İÇİN BU RUHU AŞILAMAK LAZIM”
Müze hakkında bilgilendirme yapan müze yetkilisi Ramazan Özata, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı münasebetiyle küçük çocuklara vatan sevgisini aşılamak için böyle bir proje hazırladıklarını belirtti. Özata, “Ziyaretçilere Çanakkale’de hangi zorluklar ile nasıl bize bir vatan emanet ettiklerini anlatıyoruz. Bu ruhu bu çocuklara küçükten aşılayarak vatan sevgisini Türkiye Cumhuriyetini vatanımızın dünyada ender bir ülke olduğunu çocuklara aşılamak genel amacımız. Bir dernek olarak buradayız ve hediyelik eşyalarımız var bunlardan da satarak bu çarkı döndürüyoruz” dedi.
“HALKIN İLGİSİ BİZİ ÇOK FAZLA TATMİN ETMEDİ”
Gelen taleplere göre şehirlere gittiklerini dile getiren Özata, “Bazen biz talep ediyoruz bazen onlar talep ediyorlar. Buradan da nasip olursa Eskişehir’e geçeceğiz. Ama zannedersem yeterli duyuru yapamadık. Halkın ilgisi bizi çok fazla tatmin etmedi. Bunu maddi olarak demiyoruz kesinlikle. İlgi biraz düşük o da bence duyuramadığımızdan kaynaklandı. Yoksa aslında vatandaşın ilgisi var özellikle çocuklarda. Bugün okul çocukları geldi. Hatta bir tanesi az önce gezdi burada Çanakkale konusunda çok bilgiliydi. Bilecik Belediyesindeki bir görevli ile birlikte çocuklara güzel vakit geçirtirdik. Bu çocukların vatana sahip çıkması için bu ruhu aşılamak lazım” dedi.
Gezici savaş müzesini gezen bazı vatandaşlar çok mutlu olduklarını, duygulandıklarını ifade ettiler.