Bilecik Belediyesi’nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği eğitimci yazar Muzaffer Tekelioğlu’nun “Çanakkale Ruhu İçin 3 Boyutlu Belgesel” projesi öğrencilerle buluştu.
Bilecik Edebali Ortaokulu konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, eğitimci yazar Muzaffer Tekelioğlu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşması yapan Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, bugün gerçek kahramanlar öğrenciler olduğunu belirterek, “Çanakkale Destanı’nın 100’üncü yılını hep birlikte kutluyoruz. Özellikle bu topraklarda böyle bir programın yapılmasının son derece anlamlı. Öncelikle siz öğrencilerin çok kıymetli ve değerli olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye’nin her yerinde Çanakkale kutlanıyor, bu zafer kutlanıyor. 100’üncü yılı ayrıca etkinliklerle kutlanıyor. Ama böyle üç boyutlu çizgi film başka bir ilde yok. Bu proje Türkiye’de ilklerden birisi. Bütün bunların tamamı sizler için yapılıyor. Biz Osmanlı’nın doğduğu topraklarda yaşayan hep birlikte bu havayı teneffüs eden bireyleriz. Bu savaş ve destanla yine bu topraklar için ortaya kondu, bu canlar onun için verildi. Sizlere nasıl bir miras bıraktığımızı anlatmak içindir bütün gayretimiz” dedi.
“ÇANAKKALE BİR DÖNÜŞ NOKTASIDIR”
Proje sahibi eğitimci yazar Muzaffer Tekelioğlu ise konuşmasında, “Elleri Kınalı Anaların Kınalı Kuzularından Mektuplar“ kitabını “Çanakkale Ruhu İçin 3 Boyutlu Belgesel” projesine dönüştürdüğü belirterek, “Çanakkale bir dönüş noktasıdır. Benim 5-6 tane daha kitabım var. O yazılanları, derlenenleri veya bir belgesel haline getirmek kafi değil, önemli olan onların siz değerli öğrencilerimize, katılımcılara, halkımıza ulaştırılmasında katkı sahibi olanlar benim için çok önemlidir. Ben bu hususta sayın Belediye Başkanımız daha önce derlemeye çalıştığımız kitaptan alıntılarla 3 tane hatıra ve hikayeyi anlatan bu belgeseldeki kitabın ismi, “Elleri Kınalı Anaların Kınalı Kuzularından Mektuplar”. Çanakkale’de o savaşlar olurken o yavruların, o askerlerin, o kahraman Mehmetçiğin bir tarafta savaşırken, bir tarafta duygularını annelerine, babalarına ifade eden mektuplardır. Bir taraftan annelerin ve babaların evlatlarına o hasret mektuplar ve ibretlik hikayelerdir” dedi.
“ŞANLI BİR GEÇMİŞİMİZ ŞANLI BİR ECDADIMIZ VAR”
Bilecik Belediye Başkanı Selim ise, şanlı bir geçmişleri ve şanlı bir ecdatları olduğunu belirterek, ”Geçmişimizden ders alacağımız o kadar güzel şeyler var ki, “Geçmişini iyi bilmeyen, geleceğe sağlam basamaz” diyor Şeyh Edebali hazretleri. Onun için geçmişimizi iyi bilmemiz gerekir. Tarihimize baktığımızda ne zaman aramıza tefrika girmişse, ayrılık girmişse o zaman sıkıntılar yaşamışız. Ne zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmuşsak, birbirimizi sevmişsek, saymış sak, hoşgörülü davranmış sak, birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe el ele, gönül, gönülle vermişsek bu milletin önünde hiç kimse durmamış kıtalara sığmamışız, dört kıtada atalarımız at oynatmıştır. Ve dünyada bugün bazı egemen güçlerin olduğu gibi zulüm değil, bizim atalarımız bulunduğu her yerde hak ve adalet dağıtmışlardır. Çanakkale gibi yüz binlerin şehit olduğu bir yerde Türk askerinin bir ana sevgisi dolayısıyla yaptığı davranışı görüyorsunuz. Böyle şanlı bir ecdat torunlarıyız. Atalarınıza karşı, ecdadınıza karşı gözlerinizi hiç kırpmadan şehadet şerbeti içen o lise öğrencilerine karşı görevlerinizi ancak bu vatan uğrunda birlik, beraberlik, kardeşçe sevgi ve hoşgörü içerisinde çalışmayı en üst noktaya çıkararak, geleceğe emin adımlarla yürüyerek bunlara karşı görevimizi ancak bu şekilde yapabiliriz” dedi.
Konuşmaların ardından belgeselin gösterimi yapıldı, Selim Yağcı, İsmail Altınkaynak ve Muzaffer Tekelioğlu, “Elleri Kınalı Anaların Kınalı Kuzularından Mektuplar” kitabını öğrencilere dağıttılar.