Bilecik İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’’Bir Dakika Yaşa Anlarsın’’ projesi ile engelli vatandaşlar ile empati kurulması yönünde bir etkinlik düzenlendi.
"Engelliler Haftası" kapsamında İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda düzenlenen ’’Bir Dakika Yaşa Anlarsın’’ proje kapsamındaki etkinliğe, Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde Sosyal Hizmet Uzmanı Fatma Kırık, Psikolog Nermin Kübra Avcı, İşaret Dili Tercümanı Hülya Navruz, İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.
"ÖĞRENCİLER MESLEK HAYATLARINDA ENGELLİLERE SÜREKLİ DESTEK OLACAKLAR"
Proje hakkında bilgi veren İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ahmet Selöz, öğrencilerin 1 saniye dahi olsa, 1 dakika dahi olsa bir engelli günlük hayatında neler yaşayabilir, nelerle karşılaşabilir, hangi problemlerle yüzleşmek zorundadır bunu acaba hissettirebilir miyiz diye bir proje geliştirdiklerini belirtti. Selöz, "Öğrencilerimiz tekerlekli sandalye ile hayatın içinde nasıl davranabileceklerini deneyimleri, gözlemlediler. Masa tenisi oynattık, tekerlekli sandalye ile sınıf içerisine girip çıktılar. Bunları yaşayarak gözlemleme şansına sahip oldular. Görme engelli vatandaşlarımız için bireyler için hayatları en basit su içme faaliyeti için bile ne kadar basit zahmetli sıkıntılı olabileceğini öğrencilerimiz deneme şansına sahip oldular. Sağlık meslek lisesi öğrencileri için bu son derece önemli bir olgu. Meslek hayatlarında engellilerle sürekli karşılaşacaklar, onlara destek olacaklar. Dolayısıyla bu projenin uygulamanın öğrencilerimiz açısından son derece önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu projeyi uygulama noktasında öncelikle Aile Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Muhammet Akgül ve ekibine teşekkür etti. 1 dakika yaşa anlarsın demiştik. Öğrencilerimiz 1 dakikada eminim ki engellilerin hayatlarıyla ilgili çok şey anladılar çok önemli deneyimler kazandılar. Ve bunu da mesleklerine mesleki gelişimlerine önemli bir katkı sunacağından okul olarak son derece eminiz" dedi.
Konuşmanın ardından İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, engellilerin yerine geçerek öğrencilerin tekerlekli sandalyeyle masa tenisi oynamasını, sınıfa gidip pencereyi açmasını, görme engellilerin yerine geçecek öğrenciler için göz bandı kullanarak günlük ihtiyaç olan bardağa su doldurmalarını, görme engelliler için hazırlanmış özel kabartmalı harflerden oluşan dergiyi okuması istendi.