Bilecik Osmaneli İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, okul servis şoförlerine uyulması gereken kurallar hakkında seminer verdi.
Osmaneli Milli Eğitim Müdürlüğü salonunda verilen seminere; İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Halil Ulaş, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Çeşmeci, Minibüsçüler Oda Başkanı Serkan Gür, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İbrahim Şahin ve Osmaneli’de hizmet veren servis şoförleri katıldı.
Seminerde şoförlerin uyması gereken kurallar slayt gösterileriyle anlatıldı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ulaş taşımalı eğitim şoförlerinin önemli bir iş yaptıklarını belirterek, "Kılık kıyafetlere özen gösterilmeli, araçlarda kesinlikle sigara içilmemeli, emniyet kemeri bulundurulmalı, trafik kurallarına uyulmalı. Servis şoförünün kültüründen konuşmasına, dinlediği müzikten servis araçlarının konforuna kadar bütün her şey öğrencilere etki etmektedir. Öğrenciye, kırılacak bir cam eşyayı taşırken gösterilen hassasiyet gibi hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bu kültürü bütün servis şoförlerine verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Ulaş ayrıca, seminer sonunda katılımcılara sertifika verileceğini, sertifika almayan şoförlerin öğrenci servisçiliği yapamayacaklarını da hatırlattı.
Polis memuru İbrahim Şahin ise, toplumun her kesimini etkileyen trafik kazaları nedeniyle dünyada yılda 1 milyon 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla insanın da yaralandığını belirtti. Çocuk yaralanmalarının önemli bölümünün okula giderken ve dönerken meydana geldiğine dikkati çeken Şahin, trafik içindeki en savunmasız gruplardan çocukların can güvenliğinin sağlanması için acil tedbir alınması gerektiğini dile getirdi. Şahin, Bakanlık tarafından çok önemsenen seminerde temel ilk yardım, trafik ihlalleri, hızın sürüş güvenliğine olan etkisi, araç içi davranışlar, stres yönetimi, çocuk ve trafik gibi konuların işleneceğini kaydetti. Okula servis aracıyla gidip gelen bir çocuğun günde yaklaşık 1-1,5 saat geçirdiği servis araçlarında diyaloğun, çalınan müziğin ve davranışların doğrudan çocukları etkilediğine işaret etti. Şahin şöyle devam etti.
”Öğrencilerimizin okullarına daha güvenli bir şekilde gidip gelmelerini sağlamak hem de servis şoförlerimizi bilgilendirmek amacıyla bu semineri düzenledik. Seminerde şoförlerimize uymaları gereken kurallar hakkında bilgi verilip, araçlarında bulunması gereken donanımlar hakkında bilgiler aktardık. Şoförlerimizin de sorunlarını dinledik, fikir alışverişinde bulunduk. Servis şoförlerimiz kurallara uyacak. Öğrenciler koltuklarında emniyet kemerini bağlayarak yolculuk yapmaları gerekiyor. Okul taşıtlarında dur levhalarının bulunması zorunludur” dedi.