Köyde çöp toplama seferberliği başlatan Bingöl Gözer Köyü Derneği, öğrenci ve köylülerin yardımıyla, sokakları, mezarlık ve orman alanları çöpten temizledi. 50 hektarlık alanda çalışmanın yapıldığı köyden, 220 çuval çöp toplandı.
17 yıl önce yeni yerleşim yerine kavuşan Bingöl merkez Gözer köyü, doğaya gelişi güzel atılan katı atıklardan dolayı çöplük alanına döndü. Doğayı çöplerden arındırmak, çevre temizliği konusunda farkındalık oluşturmak ve köylülere temiz çevre bilinci aşılamak için harekete geçen Gözer Köyü Derneği, köyde temizlik seferberliği başlattı.
Kısa süre önce müzevir alana dönüşen köyde başlatılan temizlik kampanyasına Bingöl Belediyesi de destek verdi. Dernekle ortaklaşa hareket eden belediye, köye 3 çöp kamyonu ve personel gönderdi. Dernek üyeleri, öğrenciler, belediye personeli ve köylüler, el ele vererek, sokak, mezarlık ve ormanlık alanlardaki çöpleri toplamaya başladı.
220 ÇUVAL ÇÖP TOPLADILAR
6 saat sonunda, 50 hektarlık alanı katı atıklardan arındıran ekip, doğadan 220 çuval çöp topladı. Belediye araçları ve traktörlere yüklenen çöpler, Bingöl Belediyesi çöplük alanına döküldü. Temizlik kampanyası hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Edip Korkulu, “Derneğimiz genel temizlik yapma kararını vardı. Köyün tüm sokakları, çöp atılan yakın orman alanları ve mezarlık alanımızı temizlemek için temizlik kampanyası başlattık. Köylülerimizle el el verdik ve yaklaşık 220 çuval çöp topladık. Üç traktör çöp doldurduk, topladığımız çöpleri Bingöl belediyesi çöp alanına döktük. Temizliği yaptığımız alan yaklaşık 50 hektar, sokaklarımızı tertemiz ettik her taraf naylon ve benzeri katı atıklarla doluydu" dedi.
"ÇÖP DERESİ’NİN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR"
Köyde bulunan dere yatağını, ‘sel’ korkusuyla temizleyemediklerini kaydeden Korkulu, şunları söyledi:
"Derneğimizi bir ay kısa bir süredir kurduk, kurduktan hemen sonra çöp gibi sağlık sorunlarına neden olan insan onurunu zedeleyen atık maddeleri kaldırmış bulunmaktayız ve bu nedenle sevinçliyiz. Ancak köyün içerisinden geçen ve aynı zamanda mezarlığımızın yanından geçen yol boyu dere var henüz orası temizlenmedi. Sel açısında çok tehlikeli dere adete çöp deresi bunun içinde kepçe ve kamyonlarla temizlenmesi lazım aynı zamanda derenin taş duvarla ıslah edilmesi kaçınılmaz. Büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor ve mezarlığın yanından geçen dere mezarlık tarafına istinat duvarı yapılması lazım yetkili kurularımızdan buna bir an önce çözüm getirilmesini bekliyoruz."
Müslüman kimselerin yaşadığı yerde, ‘her tarafın çöp olması faciadır’ diyen Korkulu, şöyle devam etti:
"İslam dini temizlik üzerine kuruldu. Dolayısıyla Müslüman her ferde önce kendisini daha sonra etrafını tertemiz tutmalı Müslümanların yaşadığı yer misk kokmalı çünkü Müslümanların en güzel kokusu namazıdır ve diğer yaptığı ibadetleridir, eğer bir Müslüman’ın etrafı pis pasaklıysa gerçekte İslam’ı anlamamıştır. Bizde Müslüman bireyler ve halk olduğumuz için yapmamız gereken en önemli iş temizlik olduğunu ve daha sonra diğer sorunlar bize göre sivil toplumlar bu gibi işleri yapmalı. İnsanları bu konuda daha çok uyarmalı devlet herhangi bir şekilde ulaşamadığı yerleri insanlar kendi imkanlarını bu konularda seferber etmelidir. Müslüman topluluklar bu yakışır sanırım. Bingöl belediyesine desteğinden dolayı teşekkür ediyorum, ancak dere temizliğinin de yapılması gerekiyor."