Bingöl’de Dünya Süt Günü dolasıyla düzenlenen etkinlikte, 2 bin litre süt dağıtıldı.
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Dünya Süt Günü nedeniyle Genç Caddesi’nde etkinlik düzenledi. Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek, Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vahap Şimşek, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç’un katıldığı etkinlikte, vatandaşlara süt, poğaça ve bal ikram edildi. Etkinlikte konuşan Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vahap Şimşek, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine yardımcı olmak, yurt içi talebi canlandırmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve süt mamullerinin besin değeri konusunda kamuoyunu aydınlatarak tüketimin artmasını sağlamak amacıyla tüm yurtta süt tüketimini artırma kampanyası başlatıldığını söyledi.
"TÜRKİYE’DE SÜT TÜKETİMİ DÜŞÜK"
İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan sütün, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerdiğini kaydeden Şimşek, şu ifadelerde bulundu:
"Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir. Bir gıdanın besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile süt, bileşiminde 85 dolayında farklı besin öğesi bulundurmaktadır. Kemik gelişiminin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynar. Süt, sadece bebeklikte değil, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin ancak Türkiye’deki süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşüktür. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre kişi başına Avrupa Birliği’nde 10,7, ABD’de 11,8 kat daha fazla süt içiliyor."
Araştırmalarda gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin, Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Finlandiya’da 139, İngiltere’de 100, Rusya’da 94, İtalya’da 63 litreyi buluyor. Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir."