Bitlis’in Ahlat ilçesinde açılan Osmanlıca kursu yoğun ilgi gördü.
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatları doğrultusunda Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı organizasyonu ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Osmanlıca kursunu başarıyla tamamlayan 143 kursiyer düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Sertifika dağıtım töreninde ilk olarak Osmanlıca birinci seviye ve ikinci seviye kurslarıyla ilgili Hayrat Vakfı’nın çalışmalarının anlatıldığı video sunumu izletildi. Ardından törenin açılış konuşmasını Hayrat Vakfı Bitlis Temsilcisi İsmail H. Pütgül yaptı. Pütgül; “Osmanlıcayı çok zor biliyorlar. Kur’an-ı Kerimi bilen birine 1-2 derste öğretiriz. Ama maalesef şuur altımıza Osmanlıca çok zor diye işlediler. Neden Osmanlıca öğrenmeyelim? Sadece Süleymaniye kütüphanesinde 190 bin cilt Osmanlıca kitap var. Bu bizim milli hafızamız ve milli kültürümüzdür. Biz bunlarla ilerleyeceğiz. İstikbal göklerdedir. Çok güzel bir sözdür. Aynı zamanda İstikbal köklerdedir. Başbakanlık arşivlerinde ki belgeler ve kitapları bir yere dizmek istesek 200 kilometrelik bir raf gerekir. Bunlar bize şanlı ecdadımızın bıraktığı mirastır. Bu mirasın anahtarı ise Osmanlıcadır. Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, ilçede ki diğer idarecileri vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın ve hükümetimizin bu konuda göstermiş oldukları azami bir hassasiyeti var bu konuda da ayrıca dua ediyoruz” dedi.
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise yaptığı konuşmada, bugün güzel bir organizasyon için bir araya geldiklerini ifade ederek;
“Zannediyorum yeniden Osmanlıca hareketi diye tanımlasak yanlış olmaz. Osmanlıca hareketine katılan arkadaşlarımızın sertifika merasimi için bir araya geldik. Batıya baka baka ne batılı olabildik, ne boynumuzu ağrıttık ne de bu doğrudan haberdar olabildik. İnsanlar geçmişlerinden kuvvet alırlar. Örneğin uzun atlama yapan sporculara bakın ilk başta birkaç adım geriye giderler sonra ileri doğru kendilerini hızlı bir şekilde verirler. Şuan bizimde kendi medeniyetimiz adına yapmaya çalıştığımız durum budur. Ne mutlu ki çok köklü ve güzel bir medeniyetimiz var. Milletimiz bilinen 2 bin 500 yıllık tarihte bin 500 yıl kadar süper güçlük yapmış birkaç alfabe kullanmışız. Bu medeniyetin zirvesinde herkesin kabul etmesi lazım Osmanlı Devleti İmparatorluk oluşturmuş. Hepimizin malulü bir dizi vardı çok şükür bitti. Muhteşem Yüzyıl diye çıkan bu dizinin herhalde en doğru tarafı ismiydi. Muhteşem bir zamandı. Padişahı Kanuni idi, Veziri Sokullu idi, Alimi Zembilli idi, Mimarı Sinan’dı. Şairi Bakiydi, Fuzuliydi. Bizzat Kanuni Sultan Süleyman’ında kendisi çok iyi bir şairdir. Medeniyetimize en fazla katkı sunan eserlerimizin hemen hemen hepsini Osmanlıca vermişiz. Biz fark etsekte etmesekte geçmişten bir güç alıyoruz. Ama geçmişe dönüp bu kazanımları elde edersek, Osmanlıcayı tekrar geri dönersek, bu medeniyetten ne kadar çok şey alabilirsek ve ne kadar geriye bakabilirsek o kadar ileriye sıçrayacağız. Bu nedenle Yeniden Osmanlıca Hareketi’ni çok önemsiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet yetkililerimiz bu konuya el attılar. Hepsine şükranlarımı arz ediyorum. Şuan 143 tane sertifika hak eden kursiyerler var. Onlara da alakalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben bu işi burada önemsedim. Belki diğer ilçelerinde önüne geçtik bu konuda. Oldukça iyi bir katılımımız oldu. Yeniden Osmanlıca Hareketi’nin belki en iyi adresi Ahlat’tır. Çünkü burası medeniyetimiz ilk adresi, ilk başkenti, ilk eserlerini verdiği yerdir. Eski dilde yazılan binlerce eserimiz var. Bunların çok az kısmı okundu. İnşallah bunları hiç kimse okumaz da hep beraber bizler okuruz. Bütün kursiyer arkadaşlarıma, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Osmanlıca Kursu’nda derece alan kursiyerlere sertifikalarını ve hediyeleri Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu verirken, başarı göstererek sertifika almaya hak kazanan diğer kursiyerlerin sertifikaları da protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Düzenlenen belge dağıtım töreni Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından verilen ikramın ardından son buldu. Ahlat Merkez YBO Konferans salonunda düzenlenen sertifika dağıtım törenine Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram, Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Rafet Akgün, Hayrat Vakfı Bitlis Temsilcisi İsmail H. Pütgül ve kursiyerler katıldı.