Bitlis’in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Engellilerle El Ele Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için dernek binası açtı.
İlçenin Aşağı Çarşısında bulunan dernek binasının açılışına Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram, Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, bazı kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış öncesinde bir konuşma yapan Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, bütün engelleri ortadan kaldıracak bir çalışmaya adım atıldığını düşündüğünü ifade ederek: “Ahlat’ta ki bütün engelli kardeşlerimizin engellerini ortadan kaldırmak üzere elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu çabanızdan dolayı da sizi ve yönetim kurulunuzu kutluyorum. Çocuklarımızın ve derneğimizin her zaman yanındayız. Bu başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu: “Benim çocukluğumda sakatlar derneği vardı. İsmi sakat diye tanımlanıyordu engelli vatandaşlarımızın. Sonra özür diye tanımlandı. Daha sonra engelli denmeye başlandı ve en sonda da dezavantajlı diye bir kelime oldu. Ama mahiyet hiç değişmiyor. Kastedilen şu psikolojik, zihinsel aktiviteleri ve bedensel aktiviteleri normal insanlar gibi olmayan, normal insanların yaptıklarını daha zor yapabilen, belki de hiç yapamayan ve bu konuda zorluk çeken vatandaşlarımız kastediliyor. Bunların sayısı da hiç azımsanmayacak kadar fazladır. Dünya üzerinde engelli vatandaşların sayısı yüzde 15 civarındadır. Ülkemizde ise bu oran yaklaşık yüzde 12’dir. Yani 100 vatandaşımızdan 12’si engelli demektir. Fakat şöyle sokağa dönüp baktığımız zaman 100 tane insan saysak, bunların 12 tanesinin içimizde olmadığını görüyoruz. Yani demek oluyor ki, biz bunları içimize alacak konuma kendimizi getirememişiz. Bunlar bir nevi evlerinde ve sosyal hayatın içerisinde değiller. Bunu uyumlu hale getirmemiz lazım. Vicdan insana kendisinden başkasını düşündürür. Hem şahıs vicdanıyla hem de devlet vicdanıyla hareket etmemiz gerekir. Son yıllarda devletimizin bu konuda yaptığı çalışmalar var. Bu çalışmalarla birlikte tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız engellilerimizin girebileceği konuma getirilmeye çalışılıyor. Engelli yokuşları, engelli girişleri yapıyoruz. Asansörlerimizi ilave ediyoruz. Belediyelerimizin bu konuda çalışmaları var. Kaldırımlarda bu insanların ulaşımlarını sağlayabilecek yokuş sistemleri ve hepimizin bildiği o sarı plastik levhalar da yavaş yavaş ülkenin her tarafına yerleştiriliyor. Belki bölgemizde çok ender olan, ilçemizde de bir ilk olan sivil toplum kuruluşunu açmak için bir araya geldik. Tabi devletin bir şeyler yapa bileceği gibi insanlarında bir araya gelip bir şeyler yapması lazım. Bunun nedenle sivil toplum kuruluşlarını çok önemsiyorum. İnşallah ilçemize milletimize ve engellilerimize hayırlı olur” dedi.
Açılışın ardından konu hakkında bir açıklama yapan Ahlat Engellilerle El Ele Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı, dernek binasının açılışıyla birlikte artık engellilerin bir buluşma noktası olduğuna değinerek: “Bir yılı aşkın bir süredir derneğimiz faaliyet gösteriyor. Bu süre zarfında elimizden geldiği kadar güzel işler yaptık. Son olarak dernek binamızın açılışıyla birlikte güzel bir farkındalık oluşturduk. Burası aynı zamanda engelli vatandaşlarımızın bir buluşma noktası oldu. Dernek binamızda engelli kardeşlerimize ve ailelerine danışmanlık hizmeti de vereceğiz. Engelli kardeşlerimizle birlikte çok güzel aktiviteler yapmayı planlıyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir. Desteklerini esirgemeyen Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, esnaflar ve tüm engelli ailelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış programı yapılan ikramlarla birlikte müzik eğlence ile devam etti.