Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan 1982 yılında göç ederek Van’ın Erciş ilçesine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Ulupamir köyüne yerleşen Kırgız asıllı vatandaşlar tarafından düzenlenen Ulupamir Şenliliği büyük ilgi gördü.
Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen ve Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bir Dünya Fotoğraf Gezi Kültür ve Turizm Derneği’nin de (BİDFOD) destek verdiği şenlikler, köy meydanındaki atlı yürüyüşle start aldı. Akabinde ise Kırgız asıllı köylüler ve çok sayıda misafirin katılımıyla köy meydanında bulunan yaylada önce İstiklal Marşı, ardından ise Kızgız Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Düzenlenen şenliğin açılış konuşmasını yapan Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, “Yeryüzünün en güzel bahçelerinden olan Anadolu’nun 1982 yılından beri eklenen çiçekleri Ulupamirli kardeşlerim hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Hakikaten yeryüzünün en güzel bahçesi Anadolu’da farklı renkte, farklı kimlikte, farklı kokularla birlikteyiz hepimiz. Buralarda sizlere kucaklarını açan Anadolu halkı sizleri sevdi, sizleri benimsedi ve sizleri kucakladı. Bizlerde bugün burada bulunmaktan son derece mutluyuz. Malumunuz 8 aydır Erciş’te görev yapmaktayım. Ha bu gün, ha yarın, ha şöyle oldu, ha böyle oldu derken buraya gelmek bugüne kısmet oldu. Allah kısmet ederse inşallah bundan sonra da sık sık bir arada olacağız. Ama yüreğimiz sürekli sizinleydi, sürekli kapımız sizlere açıktı ve bundan sonra yine sizinleyiz ve kapımız her zaman sizlere açıktır. Bizleri çok güzel bir şekilde karşılamanız bizleri son derece mutlu etti. Ben ayrıca gelen misafirlerimize de hoş geldiniz diyorum. Bundan sonraki etkinliklerimizde de onları aramızda görmek istiyoruz. İnşallah burada barış, huzur ve mutluluk içerisinde binlerce yıl yaşamaya devam ederiz diyorum. Bu vesile ile etkinliğin güzel geçmesi, hepimizi memnun etmesini temenni ediyor ve emeği geçenlere de teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kenan Aytaç ise, “Köyümüze faydası ve katkısı olan büyüklerimize teşekkür etmek amacıyla mini bir şenlik düzenledik. Şenlikte bir yandan büyüklerimize katkı ve desteklerinden dolayı hediyeler takdim ederken, diğer yandan ise oyunlarımız ve yarışmalarımızla unutulmaz bir şenlik düzenledik. Bu etkinliğimiz bir gün devam ediyor. İnşallah eylül ayında da yine köyümüzde büyük bir şölene imza atacağız. Şimdiden herkesi bu büyük şölenimize davet ederken, bizleri bu günkü şenlikte yalnız bırakmaya herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Düzenlenen şenliklerin festival havasında geçtiğini ifade eden Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Genel Sekreter Vekili M. Salih Aygün ise, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Bir Dünya Fotoğraf Gezi Kültür ve Turizm Derneği’ni (BİDFOD) Başkanı Samet Adıyaman da, festival havasında bir şölen düzenlendiğini belirterek, “Şu anda Ulupamir köyündeyiz. Burada festival havasında bir şölen düzenledik. Etkinlikten dolayı herkes çok mutlu. Bizim bütün derdimiz bölgemizin tanınması, çünkü burası doğal bir cennet. Yaşanabilecek her şey var burada, aradığınız her şey var. Burada Ulupamir Kırgız köyünde belki Kırgızistan’da olmayan töre, örf, adet ve gelenekler halen yaşatılıyor. Bizlerde tüm dünyayı burayı göremeye ve yaşamaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından ise Kırgız öğrenciler tarafından Kızgınlara ait yöresel oyunlardan oluşan folklor gösteri sunuldu. Kırgızlı yerel sanatçılar tarafından da türküler seslendirildi.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerde yerel sançtılar seslendirdikleri türkülerle ve öğrenciler ise gösterileriyle büyük beğeni topladı. Etkinlikler kapsamında son olarak Kırgız kültüründe önemli bir yere sahip olan "buzkaşı" (oğlak kapmaca) oyununu düzenledi. Bu oyunda at üstünde maharetlerini gösteren Kırgız gençler, içi doldurulmuş oğlak postunu kapmaya çalıştı. Postun ele geçirilmesinin erkekliğin ve özgürlüğün sembolü olarak görüldüğü oyunda, önceden belirlenen hedefe postu en fazla götüren atlı birinci seçildi.
Bu arada, alanda kurulan çadırlarda sergilenen geleneksel kıyafetler vatandaşlar tarafından ilgi gördü.
Etkinliklerin sonunda ise İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar başta olmak üzere birçok kurum amirine destek ve katkılarından ötürü hediyeler takdim edildi.
Düzenlenen şenliklere İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Bitlis Eren Üniversitesi Genel Sekreter Vekili M. Salih Aygün, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Yücel, Garnizon Komutanı Mustafa Atabenk, kamu kurum amirleri, Ulupamir köylüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.