Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde, ilçenin altyapı sorununu önemli ölçüde çözecek Kısmi Kanalizasyon Şebekesi ve Kolektör Hattı’nın temeli törenle atıldı. Törene, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Ergani Belediyesi Eş Başkanları Aygün Taşkın ile Ramazan Kartalmış, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, DBP ve HDP ilçe teşkilatları, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ergani’nin kanalizasyon sorunlarını çözecek Kısmi Kanalizasyon Şebekesi ve Kolektör Hattı’nın temeli düzenlenen bir törenle atıldı. Açılış konuşmasını yapan DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin Ergani Kısmi Kanalizasyon Şebekesi ve Kolektör Hattı’nın Ergani halkına hayırlı olmasını diledi. Büyükşehir Yasası’nın ardından Ergani’de yaptıkları fizibilite çalışmasıyla sorunların tespit edildiğini belirten Karatekin, proje maliyetinin KDV ile birlikte 3 milyon 500 bin TL olduğunu söyledi. Karatekin, “İlk çalışmaların ardından Ergani ilçesinin sorunları belli bir program dahiline alındı. Acil olarak özelikle kuzeybatı kolektörü ve kısmi kanalizasyon şebekesinin yapımı aciliyet arz ediyordu. Bu çalışmayı en kısa sürede bitirmek temel hedefimizdir. Kentin tesislerinin bir kısmı çok eski ya da ekonomik ömrünü doldurduğu için bir kısmı da fen ve teknik kurallara aykırı yapıldığı için içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin tamamen yenilenmesi kapsamında İller Bankası’na müracaat ettik” dedi.
Ergani’nin özellikle yaz aylarında içme suyu sıkıntısı yaşadığını kaydeden Karatekin, DSİ tarafından projelendirilen; ancak yapımına başlanmayan İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne el attıklarını söyledi. Karatekin, “Biz bu sene Ergani’nin içme suyu sorununu çözeceğiz. İki ay içinde yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin projesini hazırladık. Teknik şartnamelerini hazırlayarak ilana gönderdik. Yakında ihalesi olacak. Ve söz verdiğimiz gibi sonbaharın ortalarında temiz içme suyunu Ergani’ye vererek içme suyu ihtiyacını köklü bir şekilde çözeceğiz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da, Ergani’nin altyapı sorunlarını çözmek için acil olarak çalışmalara başladıklarını söyleyerek, “Hem içme suyu, hem de kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi ve tamamlanması için projelerimiz hazır. Yatırım programlarına alındı. Bir iki yıl içerisinde tüm çalışmalarımız tamamlanacak” diye konuştu.
Kışanak, DSİ’nin İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlamamasını eleştirdi. Kışanak, “Yüzyıldır bize neyi reva gördüklerini biz biliyoruz. Ben daha iki gün önce Aydın’da seçim çalışmalarına katkı yapmak için gittim. Gördüm ki, hiçbir altyapı sorunu kalmamış. Sıra bize gelince para yok. HDP emekten, halktan yana programını açıkladığı zaman beyefendiler çıkıp diyor ki, parayı nereden bulacaksın? Batı’daki altyapı sorunlarını çözerken parayı buluyor, ancak bize bir yudum içme suyunu bile çok görülüyor. Artık halkımızın da bu ayrımcılığı görmesi lazım. Bu bir hakaret. Çok şükür biz halkımızı onlara muhtaç etmiyoruz, etmeyeceğiz. Halkımızın sorunlarını çözmek için buradayız. Bizim halkımız da hizmetin en iyisine layıktır. Halkın sorunlarını yerde bırakmayacağız” şeklinde konuştu.