Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Gölyaka İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çocuklara sütün önemini anlatma, ailelerinde süt tüketimi konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla Hacıyakup İlkokulu ve muhtarlığının katkılarıyla Hacıyakup Köyü merasında etkinlik düzenlendi.
Hacıyakup Köyü mesire alanında düzenlene süt günü programına Gölyaka Kaymakamı Murat Şener, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Garnizon Komutanı Samet Tonga, Emniyet Amiri Doğan Yeni, siyasi parti temsilcileri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Şube Müdürleri, Tarım Kredi Kooperatifi Sakarya Bölge Müdür Yardımcısı Cemalettin Uğurlu, Kamu kurumu idarecileri vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
GÜNDE 2 BARDAK SÜT
Program Gölyaka genelindeki ilk ve ortaokullu öğrenciler arasında yapılan süt koşusu ile başladı.
Gölyaka Kaymakamı Murat Şener ise yaptığı konuşmada Sütün çok önemli bir besin kaynağı olduğu, sağlıkçılara göre yetişkin bir insanın günde 2 bardak süt içmesi gerektiğini söyledi. Şener, “Ülkemizde ortalama süt tüketiminin 25 litre ve tüketimin 100 litrenin üzerine çıkarmamız gerekiyor. Okul sütü proje kapsamında çocuklarımıza süt içiriliyor. Bizim yaptığımız programda da hem sütün önemini anlatmaya hem de süt üretimini teşvik etmeye ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Umarım bu etkinlik bu amaca hizmet eder, günümüzün hem çiftçilere hem de vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini dilerim” dedi.
1991’DEN BU YANA KUTLANIYOR
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu da yaptığı konuşmasında “Birleşmiş Milletler Sütçülük Federasyonunun 1956 yılında almış olduğu bir kararla 21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olarak belirlendiği, ülkemizde de 1991 yılından itibaren 21 Mayıs’ın içinde bulunduğu haftanın Süt Haftası olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenmek suretiyle kutlanmaktadır” dedi.
1 MİLYON OKUL SÜTÜ
İl Müdürü Kabaoğlu, sütün bebeklikten başlayarak, insan yaşamın her safhasında tüketilmesi gereken çok önemli bir gıda olduğunu söyledi. Kabaoğlu konuşmasına şöyle devam etti “Çocuklara süt içme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle uygulamaya konan Okul Sütü projesinin çok başarılı bir proje oldu. İl genelinde 154 okulda yaklaşık 22 bin anaokulu ve ilkokulu öğrenciye 12 Haziran 2015 tarihinde sona erecek eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar yaklaşık olarak 1 milyon okul sütünün dağıtılmış olacak.”
KIYASIYA YARIŞTILAR
Dünya Süt günü Kutlamaları kapsamında Hacıyakup köyü ilk ve ortaokulu öğrencilerinin yoğurt yeme yarışması ve köy hanımlarının yaptığı sütlaçların değerlendirildiği en güzel sütlaç yarışması gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında gerçekleştireler folklor gösterileri izleyenlerin tarafından beğenildi. Programın sonunda Gölyaka’nın değişik köylerinden katılan çiftçilerin buzağıları değerlendirilerek en güzel buzağı ve en tarz buzağı seçildi.
Dünya Süt Günü sebebiyle yapılan yarışmalar tüm katılanlara yapılan değerlendirmeler sonucu dereceye girenlere ödüllerini Gölyaka Kaymakamı Murat Şener, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu ve protokol üyeleri tarafından verildi.
ÖDÜLÜ KAPTILAR
Yoğurt yeme yarışmasında birinci Şanverhan Horuz, ikinci Buse Parlak, üçüncü İrem Sezer, büyük çekişmeye sahne olan Sütlaç yarışmasında birinci Güler Atılgan seçilirken ikinciliği Gönül Demircan ile Emine Demircan paylaştılar, üçüncülüğü ise Hatice Horuz, Gülcan Keçeci ve Ayten Çakar paylaştılar. Yarışmaya katılanlara çeşitli hediyeler verildi.
Kızlar arasında yapılan Süt Koşusunda birinci olan Saçmalıpınar ortaokulundan Meltem Koç’ a bisiklet, ikinci olan Yunusefendi ortaokulundan. Rüveyda Malkoç’a tablet bilgisayar, üçüncü olan İmam Hatip ortaokulundan Fatmanur Kandemir’e okul seti, erkekler arasında yapılan Süt Koşusunda birinci olan Saçmalıpınar ortaokulundan Deniz Verep’e bisiklet, ikinci olan İmam Hatip ortaokulundan Murathan Arı’ya tablet bilgisayar ve üçüncü olan Saçmalıpınar ortaokulundan Semih Ekşi’ ye okul seti hediye edilmiştir.
EN GÜZEL BUZA SAHİBİNE ALTIN KAZANDIRDI
İlçe genelinde 116 müracaat sonucunda yapılan elemelerde dereceye giren buzağılardan:
En Tarz Buzağı olarak seçilen Beyaz Gelincik adlı buzağı sahibi Murat Eker’e çeyrek altın, En Güzel Buzağı Yarışmasında üçüncü olan Dilek adlı buzağı sahibi Cemallettin Sivil’e çeyrek altın, ikinci olan Çiçek adlı buzağı sahibi Celal Şahin’e yarım altın ve birinci olan Papatya adlı buzağı sahibi Ahmet Altıparmak’a Cumhuriyet altını hediye edildi. Ayrıca ön elemeyi geçen tüm buzağılara bir çuval yem hediye edilerek, yemek ikramı ve ardından müzik dinletisi ile son buldu.