Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesinin ortaklaşa düzenlediği “Sağlık Çalışanlarında Tüberkülozdan Korunma” konulu konferans Düzce Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Peri Meram Arbak, hastane ortamında sağlık personelinin alması gereken önlemleri ve tüberkülozdan korunma yollarına dair bilgileri dinleyicilerle paylaştı.
Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Daire Başkanlığı Hekimi Filiz Ağca Duyar, enfeksiyon kontrolünde çevresel önlemler, teknik personelin eğitimi, tesislerin havalandırması, tüberküloz laboratuvarlarının çalışma şartları, filtreler, servislerdeki hava akımının yönü, ultraviyole ışını ve ultraviyole lamba kullanımı, radyasyon ölçümü ve enfeksiyon kontrolünde tüberküloz basilinin yayılmasını etkileyen unsurlar hakkında bilgi verdi.
Filiz Ağca Duyar, “Acil servis, radyoloji ve göğüs hastalıkları servisinde çalışan personele yönelik tüberküloz konusu üzerine eğitim seminerleri düzenlenmeli, hasta ve hasta yakınları mutlaka tüberküloz hakkında bilgilendirilmelidir. Hastanın ilaçlarını düzenli olarak alması, hasta yakınlarının da hastanın ilacını alıp almadığını takip etmesi tüberkülozla mücadele sürecinde büyük önem taşır” dedi.
Tüberkülozdan korunma yolları hakkında bilgi veren Duyar, “Belirli zamanlarda serviste çalışan personele sağlık taraması yapılmalıdır. Tüberküloz hastadan sağlık personeline, personelden hastaya, hatta refakatçiden herkese bulaşabilecek bir enfeksiyondur. Hastalarda cerrahi maske kullanımı yeterlidir. Personel ve refakatçiler ise mutlaka solunum maskesi takmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı. Soru-cevap şeklinde devam eden konferans, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.