Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idama mahkum edilmesine sert tepki göstererek, Mısır Mahkemesi’nin aldığı idam kararını yok hükmünde saydıklarını belirtti.
AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idama mahkum edilmesi kararına yaptığı yazılı açıklama ile sert tepki gösterdi. Akar, alınan kararı yok hükmünde saydıklarını belirterek, “Sayın Mursi hakkında önceki davada olduğu gibi, uluslararası standartları karşılamaktan uzak bir süreç sonucunda alınan idam kararı, Mısır’da darbeden bu yana yaşanan süreçte yeni bir kara leke teşkil etmiştir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Mursi’nin temel insan haklarını ihlal etmenin ötesinde, verilen kararın Mısır’da acilen ihtiyaç duyulan kalıcı toplumsal barış ve sürdürülebilir bir istikrar ortamının teminine katkı sağlamayacağı da açıktır. Söz konusu idam kararının gözden geçirilmesini ve Mısır’da diyalog, uzlaşı sürecinin halkın iradesi doğrultusunda bir an önce hayata geçirilerek, sağlıklı bir şekilde yürütülmesi yönündeki samimi çağrılarımızı yineliyoruz" dedi.
Alınan idam kararı ile Mısır halkının demokratik talepleri ve iradelerinin yok sayıldığına dikkat çeken Akar, tüm dünya devletlerinden bu karara tepki vermesi gerektiğini söyledi. Akar, “Halkın yetkilendirdiği yöneticilerin demokrasiden uzak bir yöntem ile iktidardan düşürülmesi, demokratik yönetimin yetkisiz bir şekilde gasp edilmesi, demokrasi taleplerini dile getirenlerin idama mahkum edilmesi kabul edilemez. Bizler doğrudan doğruya Mısır halkının iradesine yapılan, demokrasi ve hukuk dışı bu uygulamaları şiddetle reddediyor ve tüm dünyaya Mısır’da uygulanmak istenen idam kararının önüne geçmesi için çağrıda bulunuyoruz. Biz duyarlı dünya lideri olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu önderliğinde bu haklı direnişi sonuna kadar destekliyor ve idam kararlarını bir yok hükmünde görüyoruz" diye konuştu.