Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ve Alphabio İmplant Firması arasında, ’Her İmplant İçin Bir Ağaç Protokolü’ imzalandı. Protokol kapsamında Kent Ormanı’nda Diyarbakır Diş Hekimleri Odası’na fidan dikimi için yer tahsis edildi.
Diş Hekimleri Odası 7. Bahar Sempozyumu, Cigerhun Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyuma Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu ile üyeleri ve Alphabio İmplant firması yetkilileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Diş Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Tacir, diş sağlığı konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Tacir, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yer tahsisi için teşekkür etti.
Doç. Dr. İbrahim Halil Tacir’in konuşmasından sonra Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı konuştu. Kentin önemli bir kavşakta olduğunu, nüfusun sürekli arttığını, coğrafyanın genişlediğini, bu nedenle her geçen gün yeni sorun başlıklarıyla karşı karşıya kalındığını söyleyen Anlı, kentte yaşayanların ve kent dinamiklerinin kentteki sorunları kendi başlarına çözmeye çalışmaları gerektiğini söyledi. Anlı, sorunların başka bir şehirde yaşayan insanlar değil, bu kentin insanları tarafından çözülebileceğini ve bunun için de harekete geçmek gerektiğini dile getirerek, “Birilerinin yapmasını bekleyen, birilerinin gelip sorunlarımızı çözmesini bekleyen ruh hali içerisindeyiz. Bundan derhal sıyrılmak gerekir. Bizler yapacağız. Ankara, Brüksel veya Washington gelip sorunlarımızı çözmeyecek bizler çözeceğiz. Bu coğrafyada yaşan insanlar el ele, yürek yüreğe vererek çözeceğiz. Bu şehrin daha yaşanılır bir hale getirilmesi noktasında sorumlu yurttaşlarla, belediyeden, valilikten, kaymakamlıktan ya da herhangi bir kurumsal güvenlikten bekleyen bir pozisyonu reddetmeliyiz. Madem sivil itaatsizliğin merkezidir, madem isyanın muhalefetin, karşı duruşun ve her zaman bir itirazın merkezi ise bunu yaşamla örmek gerekiyor” dedi.
"SAĞLIĞIN TİCARİ FAALİYET OLARAK GÖRÜLMESİNE KARŞIYIZ"
Sağlığın bir ticari faaliyet olmaması ve hastaların müşteri olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Anlı, sağlık konusunun uluslararası bazda çok büyük bir gelir kaynağı olarak görüldüğünün ve sağlığı ticarileştirenlere söz geçirmenin zor olduğunu söyledi. Anlı, ulaşımda aynı sıkıntıyı çektiklerini belirterek, “İnsanların hasta değil de müşteri olarak görülmesi anlayışının terk edilmesi gerekiyor. Bu söylem tatlı bir söylemdir ama maalesef yöneticileri bunda ikna etmekte zorluk çekiyoruz. Çünkü uluslararası güç odaklarının, uluslararası sermayelerin son derece hakim oldukları bir alandır bu, çok büyük paraların döndüğü bir alandır. Örneğin ulaşımda biz bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Ulaşım bir kamu hizmetidir diyoruz. Belediyesi otobüsleri en ücra yerlere gitmeli, yaşlılara ve engellilere ücretsiz almalı. Ama bu kolay olmuyor. Çok farklı bileşenlerin karşınıza geçme durumu var. Birilerinin ayağına basıyoruz. Birilerinin ayağına basmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Eş Başkan Fırat Anlı, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Tacir ve Alphabio İmplant Firması yetkilileri arasında protokol imzalandı. Protokole göre Alphabio İmplant firması ’Her implant’ için Diyarbakır Kent Ormanı’na bir fidan dikecek. Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ise her bir üyesi için her 17-24 Kasım Diş Hekimleri Haftası’nda bir fidan dikecek.