Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne girmesi için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Valilik, Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının önemli bir adım attığını belirten Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Abdullah Arzakçı, kendisinin de bunun için yoğun çaba ve gayret içerisinde olacağını vurguladı.
Diyarbakır’da bağımsız olarak milletvekilliğine adaylığını koyan işadamı Abdullah Arzakçı, seçim bildirgesinde yer alan surların UNESCO listesine alınması, kentsel dönüşüm ve otoyol çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tarihin yazıt ve figürlerle taşlarına işlendiği Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine alınmasının seçim bildirgesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Arzakçı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çok önemli bir atım attığını ifade etti. Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan, yaklaşık 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğindeki surlar için değerlendirmelerin sürdüğünü anımsatan Arzakçı, UNESCO’ya sunulan dosyanın nihayete erdirilmesi için çaba harcayacağını vurguladı.
Türkiye’nin önemli kültür hazinelerini barındıran Diyarbakır ve onun kültürel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğini anlatan Arzakçı, “Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmesi için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Valilik, Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumları ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edip yoğun çaba göstereceğim. Bunların listeye girmesiyle, Diyarbakır’ın rüyası gerçekleşecek. Diyarbakır, dünyadaki ender turizm, prestij ve cazibe şehirlerinden biri olacak” dedi.
“MODERN DİYARBAKIR İÇİN 30 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR”
Seçilmesi durumunda kentin en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm alanında başlatılan çalışmaları hızlandırmak için de yoğun çaba göstereceğini dile getiren Arzakçı, şunları kaydetti.
“Aynı zamanda bundan sonraki kentsel dönüşümde ihtiyaç duyduğumuz çalışmaları yapmak amacıyla kurumlar arası bir işbirliğinin yapılması için çaba harcayacağım. Başlatılan çalışmaları kaldığı yerde daha iyi bir yere götürecek, yarım kalmış yıkımları ortadan kaldırarak hem o görsel kirliği hem şehrin kültürel kimliğine uygun yeni kent planı çalışmalarını belirli bir aşamaya getirtmek için çalışmalarım olacak. Sur içi bölgesinde 187 bin hektarlık alan rezerv alanı olarak ilan edilmiştir. Sur içi dışında da kentsel dönüşüm projelerine tabi tutulması gereken noktalar var. Diyarbakır’da 1 milyonun üzerinde insan yaşıyor. Modern bir Diyarbakır oluşması için 30 bin civarında konuta ihtiyaç var. Sur içi bölgesinde özellikle Hz. Süleyman, Alipaşa ve Lalebey bölgelerinde başlatılan çalışmalar hızlandırılmalı. Bunun çabasını verceğim. Ayrıca yoksul vatandaşlarımız için kendi özel projelerimle ucuz, kaliteli konut inşası çalışmalarım olacak. Kentsel dönüşüm sayesinde fiziksel ve toplumsal çöküntü alanları haline gelen kent parçalarında ekonomik canlılığı yeniden getirecek stratejiler gelişecek ve böylece kentsel refah ve yasam kalitesini artacaktır.”
“DİYARBAKIR’A OTOBAN YAPILMASINI SAĞLAYACAĞIM”
’Transit trafik yükünün hafifletilmesi, araçların şehir içi trafiğine girmeden erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yol ile zamandan tasarruf edilerek transit geçişin sağlanması ve diğer ulaşım modlarıyla gerekli entegrasyonun sağlanmasıyla, Diyarbakır şehir içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun azaltılması için Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunun devamını sağlayacaklarını aktaran Arzakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önemli sınır kapılarından olan Habur ve İran Gürbulak sınır kapısına kadar ulaşacak Şanlıurfa-Habur Otoyolunun Diyarbakır ile bağlantısı sağlanmalı. Diyarbakır’ın ulaşımı açısından büyük bir sorun teşkil eden otobanın Diyarbakır’a ulaşması için gereken tüm çalışmaların içinde olacağım. Şanlıurfa’dan Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan, Habur ve Gürbulak’a, ayrıca Trabzon ve Rize’ye uzanan otobanın da yapılması kentimiz ve bölgemiz adına çok önemlidir. Şanlıurfa-Diyarbakır-Habur Otoyolu, Avrupa ülkeleri ile Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri arasında ticari, sınai ve kültürel entegrasyonun sağlanmasında da önemli rol oynayacak. Ayrıca Karadeniz’den Akdeniz’e, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne inen 18 aksın çalışmalarının bitirilmesi içinde girişimlerim olacak. Otoban’ın yanı sıra,hem sınır kapılarına hem de limanlara ulaşacak demir yollarının yapılması da ayrıca bir gerekliliktir.”